1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Miks kasutada looduslikku kosmeetikat? Nahale peaks panema vaid seda, mida hea meelega ka suhu paneksime
Miks kasutada looduslikku kosmeetikat? Nahale peaks panema vaid seda, mida hea meelega ka suhu paneksime

Miks kasutada looduslikku kosmeetikat? Nahale peaks panema vaid seda, mida hea meelega ka suhu paneksime

Kindlasti teab pea igaüks meist, et teeleht parandab marrastuse või saialill leevendab sügelevat nahka. Loodusterapeut Mai-Liis Kivistiku sõnul on aga väga kahju, et inimene on ära unustanud, et ravimtaimed on imelised naha toetajad. „Ravimtaimede nimekiri on pikk, millised kõik meie nahka toetavad. Mida rohkem nendega katsetada ja kogemusi saada, seda rohkem tulevad nad ka tagasi igapäevasesse kasutusse,“ lausub ta.

On aga väga kahju, et inimene on ära unustanud, et ravimtaimed on imelised naha toetajad.

Foto: Helen Tulp

Stress paneb meid tihti valima mitte just kõige paremat toitu, vaid pigem magusat, rasvast või soolast ehk kiiret naudingut. Selle tagajärjel võib lüüa välja akne. Samuti põhjustab stress ka suurenenud vabade radikaalide tootmist, mis omakorda lagundavad rakke, põhjustades nii enneaegset vananemist. „Igasugustele punnikestele on abiks raudrohi, angervaks, kummel, saialill, pune jne. Määri peale värske taimemahl või tee üks tugev tõmmis ning loputa sellega nahka,“ soovitab loodusterapeut.

Igasugustele punnikestele on abiks raudrohi, angervaks, kummel, saialill, pune.

Tunneta milline taim sind kõnetab

Millest aga alustada? Mai-Liisi sõnul peaks tunnetama, milline taim sind kõnetab ning seejärel tegema temast tõmmist. Tõmmisel võib lasta ka üleöö seista. „Kurna ja vala saadus pudelisse, hoiusta külmkapis. Selle tõmmisega on hea nägu loputada või võid ka panna spreipudelisse ja kasutada näospreina. Vettsisaldavate kreemide asemel soovitan teha taimeõli ja kasutada seda hommikul või õhtul oma nahale pai tegemiseks. Õlid reguleerivad rasu tootmist. Õlisid reklaamitakse nende absorbeerivate omaduste poolest, kuna paljud taimeõlid jäljendavad meie nahas leiduvaid lipiide. Need struktuuri sarnasused aitavad parandada ja reguleerida naha niiskusbarjääri, mis vastutab rasu tootmise eest.

Rasunäärmete põhiülesanne on hoida nahka kaitstuna, mis toimub rasu tootmise kaudu. Juhul, kui võtame oma nahapinnalt rasu ja kasutame eemaldamiseks näopesu, näopiima, alkoholi või toonikut, siis selle tulemusena hakkavad meie rasunäärmed üle töötama. See juhtub seetõttu, et rasunäärmed reageerivad naha pinnalt loodusliku õli eemaldamisele ja hakkavad tootma liigset rasu, et täita oma kaitsefunktsiooni. Seega võib pidev puhastamine ja rasu eemaldamine nahalt tegelikult osutuda kahjulikuks, eriti siis, kui sul on rasune nahk,“ selgitab loodusterapeut.

Foto: Helen Tulp

Põhjamaises kliimas on õlid eriti head naha pehmuse tagajad ja kortsude vähendajad

Mai-Liis selgitab, et looduslikult näonahka hooldades ja erinevate loodustaimede vahel valides, oleneb kõik sellest, mis on inimese eesmärgiks. Tema ise on saanud kõige paremaid tulemusi luues õlisid angervaksast, raudrohust, punest, võilillest, nurmenukust, kortslehest ja kummelist. „Puhtaid õlisid on iidsetes iluprotseduurides kasutatud sadu aastaid, kuna neis on palju toitaineid ja antioksüdante. Esimese pressi õlid ei sisalda täiteaineid, on 100% aktiivsed ja imenduvad kergesti. Näoõli on valmistatud eesmärgiga taastada pikaajaline naha tugi ja elastsus. Põhjamaises kliimas on õlid eriti head naha pehmuse tagajaid, kortsude vähendajaid ja kuiv nahk ongi ajalugu. Lisades sinna hulka ravimtaimed, saamegi ideaalse koosluse. Taimed tuleks valida enda soovide järgi, kuigi looduskosmeetikas ei ole mina veel kohanud halvasti mõjuvat ravimtaime,“ lausub ta.

Miks vahetada tavapärane kosmeetika välja looduslike vahendite vastu?

„Looduskosmeetika koostisosad on naturaalsed ja pärinevad otse loodusest. Ei sisalda keemilisi lisaaineid ning toetavad naha loomulikku sära. Tänapäeval on ülioluline olla teadlik tarbija, et mõista, mis nendes toodetes, mida igapäevaselt kasutame, päriselt sees on.

Looduskosmeetikas kemikaalid puuduvad ning samuti kasutatakse lõhnastamiseks eeterlikke õlisid mitte kunstlikke lõhnaaineid. Eeterlik õli on kontsentreeritud taim ehk tal on raviomadused ning ta toetab sinu energiavälja samal ajal, kui kunstlikel lõhnaainetel ei ole mitte mingit väärtust peale selle, et keemiliselt on sinu lõhnatajule saadetud signaal. Tegelikkuses peaksime nahale panema vaid seda, mida me hea meelega ka suhu paneksime, sest  kõik, mis puutub kokku nahaga, imendub ülikiiresti meie vereringesse.

Kokkupuude paljude ilutoodetes sisalduvate kemikaalidega võib lõppeda tõsiste terviseprobleemidega. Nahk on meie suurim organ ja kogu keha kattev kangas, mille ülesanne on kaitsta kõigi väliste sissetungijate eest. Nahk on imeline peegel, sest ta näitab hästi ära kogu organismi seisukorra,“ sõnab loodusterapeut.

„Kas oled valmis täitma oma kodu maitsva ürdiloominguga ja laiendama oma teadmiseid selle kohta, kuidas Eesti taimed võivad rahustada ja toetada sinu tervist? Kui jah, siis valmistu põnevaks teekonnaks,“ sõnab loodusterapeut Mai-Liis Kivistik. Nimelt algab Mai-Liisil 19. septembril e-kursus, kus õpitakse ennast ise ravimtaimedega tervendama.

Kahekuune kursus on ülesehitatud viisil, kus igal nädalal on oma kindel teema, millesse sukeldud läbi taimede ja peale mida oskad ise oma murekohtadele leevendust leida. Näiteks õpitakse kursusel, kuidas saada tugevamat immuunsust ilma kallite protseduurideta, kuidas leevendada köha ja vaigistada valu ilma tablettideta ning kuidas ilma kodust lahkumata õppida valmistama rohejahu või tinktuuri.

Head Uudised GoodNews