1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Milline termotass hoiab kohvi soojas?
Milline termotass hoiab kohvi soojas?

Milline termotass hoiab kohvi soojas?

thermo cupKui eelistad kohvi juua teel tööle või soovid nädalavahetusel rabasse matkama minnes oma tassiga kuuma joogi kaasa võtta, tasuks investeerida korralikku termotassi, mis hoiab joogi ideaalset temperatuuri ning ei leki. Lisaks mugavusele, on kodust kohvi kaasa tegemine ka soodsam ning keskkonnasõbralikum kui ühekordse tassiga kohvi kaasa ostmine. Millistele omadustele pöörata termotassi ostmisel tähelepanu?

Materjal

Esimesel vaatlusel hakkab kahtlemata silma termose välimus – kas tegemist on plastikust või metallist tassiga? Kuigi roostevabast terasest termos on hinnaklassilt kallim, hoiab see samas paremini sooja kui plastmassist tops, sest sageli on just metallist kruusides kahekordsed seinad, mille välis-ja sisemised detailid on valmistatud soojahoidvast materjalist. Teisalt, plastmassist topsi kasuks räägib kaal, sest metallist termokruus on kaalult veidi raskem kui plastikust tops. Kolmandaks valikuks on klaasist termotass, mis sobib paremini juhul, kui jooki on plaanis tarbida vahetult pärast selle valmistamist. Sageli puuduvad klaasist tassidel kinnitusega kaaned, mis tähendab, et enne klaasi kotti panemist tuleb see puhastada, et vältida asjade määrdumist.

Suurus

Nii nagu valikus on erinevaid materjale, on võimalik leida ka erineva suurusega termokruuse. Ameerika standardi järgi on klassikaline barista ehk kohvimeistri kohvitassi suurus 470 milliliitrit, kuid suurused varieeruvad enamasti 355 ml ning 500 ml vahel. “Kui teha kodus kohvi espressomasinaga, siis tavaliselt on cappucino suuruseks 150 ml kuni 180 ml ning latte kohvi puhul, kus piima kogus on suurem, vastavalt 240 ml kuni 350 ml, kuid kaasaegsetel täisautomaatsete espressomasinate mudelitel on võimalik kohvimasinat vastavalt kohvitassi suurusele ka seadistada,” ütles Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel, lisades, et kui koduse espressomasinaga kohvi valmistada, siis tasub termotass kuuma veega enne kasutamist läbi loputada, sest nii püsib kohv ideaalsel temperatuuril kauem. Kasutades presskannu või muud meetodit kohvi valmistamiseks, on samuti võimalik kohvikogust vastavalt kruusi suurusele kohandada.

Kaas ja kinnitus

Kuna just kaane kaudu eraldub termotassist kõige rohkem soojust, tasub sellele tassi valikul eriti hoolikalt tähelepanu pöörata. Samuti on oht lekkimiseks suurim just kaane või kinnituse kaudu. Valida tasub termos, millel on korralik lukustussüsteem ning vaakum isolatsioon – just nii püsib jook soojas mitmeid tunde. Lisaks soojusjuhtimise funktsioonile on kinnituse puhul oluline ka mugavus ehk kui kergelt saab tassi avada, et jooki tarbida ning kui keeruline on termotassi puhastada.

Kvaliteet maksab

“Ideaalset kohvi ei tehta kunagi keeva veega, sest see kõrvetab kohviubasid ja nii kannatab maitse, ent termosesse kohvi valmistades tehakse sageli viga, valades termotassi peaaegu keeva veega valmistatud kohvi, et jook kauem soe püsiks,” tõdes Sahtel. “Espressomasinaga kohvi valmistamisel see probleemiks pole, kuid teisi vahendeid kasutades tuleks silmas pidada, et kohvi aroomid säilivad kõige paremini umbes 80-kraadise vee juures,” lisas Sahtel.

Eestlaste ostueelistusi kommenteerides tõi Eesti ühe populaarseima e-poe Kaup24 turundusjuht Nelja Kornfeld esile, et enim ostetakse just kallimasse hinnaklassi kuuluvaid termoskruuse. “ Meie e-poe valikus on termotasse, mille hinnad algavad paarist eurost kuni ligi 40 eurot maksvate kruusideni. Ostutrendid näitavad, et inimesed on nõus kvaliteetse toote eest maksma kallimat hinda, sest termokruus ostetakse siiski pikaks ajaks,” kommenteeris tarbijate valikuid Kornfeld.

Head Uudised GoodNews