1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Must pässik: kodumaine seen, mis tugevdab immuunsüsteemi
Must pässik: kodumaine seen, mis tugevdab immuunsüsteemi

Must pässik: kodumaine seen, mis tugevdab immuunsüsteemi

Natural Chaga on pereettevõte, mille taga on inglane Robin Gurney ning tema eestlasest naine ja kaks last. Robin selgitab, et kui ta 2004. aastal Eestisse kolis, avaldas siinne loodus talle kohe muljet – tühjad liivarannad, karge puhas õhk ja lõputud metsad. Sellest ajast peale on suved ja sügised pühendatud metsamarjade kogumisele ja metsaseente otsimisele – enamasti meeldib perele korjata mustikaid, metsmaasikaid, pohli, pilvikuid, kukeseeni ja riisikaid. Mõni aasta tagasi tutvustati Robinile chagat ehk musta pässikut ning sellest ajast alates on ta olnud pässiku ajaloo, kasutamise ja tervisele kasulike omaduste avastuse teekonnal.

Immuunsüsteemi toetamine on Robinile isiklikult väga oluline

Oma immuunsüsteemi toetamine on Robini jaoks isiklikult erakordselt oluline. “Olen põdenud elu jooksul kaks korda vähki. Mulle on tehtud lugematuid operatsioone. Tegelikult nii mitu, et olen täpse arvu unustanud, aga igal juhul üle kümne. Lisaks kuude kaupa keemiaravi. Nüüdseks olen palju aastaid olnud vähist vaba, aga arstid on teinud mulle selgeks, et minu immuunsüsteem on tõsiselt kahjustatud, peamiselt keemiaravi kõrvaltoimete tõttu. Seepärast on ka koroonarisk minu jaoks suurem kui enamikul inimestel. Aga asi pole muidugi ainult koroonaviiruses. Pean kaitsma end ka teiste viiruste ja haiguste eest ja seda ma ka teen. Kasutan musta pässikut iga päev, et oma tervist kaitsta ja immuunsust tugevdada. Mind see aitab,” ütleb ta.

“Kui koroonaviirus tabas maailma, mõistsin, nagu paljud teisedki, et tugevam immuunsüsteem võib palju aidata. Kuigi ma ei usu, ja selle kohta pole ka tõendeid, et must pässik võiks koroonaviirust ära hoida või ravida, usun siiski, et tugevama immuunsüsteemiga inimestel läheb pandeemia perioodil paremini,” ütleb ta.

Mis on must pässik?

Must pässik on kasepuul kasvav seen, mis on kõige sagedamini leitav põhjapoolkera tsirkumboreaalses (holarktilises) piirkonnas, kuhu kuulub ka Eesti ning kus see levib kase- ja segametsades.

Must pässik on muutunud viimastel aastatel ülipopulaarseks inimeste hulgas, kellele on oluline oma tervise ja üldise heaolu parandamine. Tundub, et millegipärast meeldib naistele musta pässikut rohkem kasutada kui meestele. Robin mõtiskleb, et võib-olla sellepärast, et võrreldes meestega on just naised traditsiooniliselt pere tervise kaitsjad?

Musta pässiku maitse on veidi mõrkjas, meenutab kohati natuke vaniljet. Musta pässiku maitse on ainulaadne. Robin sõnab, et teada saamiseks pead ikka ise järele proovima. Mõnele inimesele meeldib, kui see on segatud toidu sisse, mõned aga armastavad juua musta pässiku teed meega. Sõltub igaühe eelistustest. Tema peres tehakse musta pässiku tee varem valmis ja juuakse külmalt väikeses koguses enne hommikusööki.

Musta pässiku kasulikkusest

Tänaseni on läbi viidud rohkem kui 250 musta pässiku meditsiinilist uuringut, esimene neist juba 1958. aastal Venemaal. Paraku puuduvad siiani kliinilised juhuvalikuga uuringud inimeste peal ja seetõttu on mustal pässikul (Inonotus obliquus) Euroopas uuenditoidu staatus ja seda võib kasutada ainult toidulisandites, pulbrina ja /või ekstraktina

Musta pässikuga on läbi viidud meditsiiniuuringutest on ilmnenud, et mustal pässikul on potentsiaalselt tugev ravitoime põletikulistele soolehaigustele / kroonilisele koliidile. In-vitro uuringud on näidanud musta pässiku vähivastastviirustevastast, diabeedivastast ja põletikuvastast toimet. Meditsiiniuuringud loomade peal näitavad, et mustas pässikus on ilmnenud kognitiivset võimekust parandavaid, antioksüdantlikke, põletiku- ja valuvastaseid, koormustaluvust parandavaid, diabeedi-, ja vähivastaseid omadusi.

Robin usub, et mustal pässikul on vaieldamatult paljutõotav terapeutiline ja võimalik, et ka märkimisväärne meditsiiniline väärtus. In-vivo, in-vitro ja loomkatsete tulemuste kontrollimiseks on vaja läbi viia kliinilisi uuringuid inimeste peal.

Tekib küsimus, miks ei ole tehtud musta pässiku meditsiinilisi uuringuid inimeste peal? “Ka meie sooviksime sellele vastust teada! Kahtlustame, et probleem on lihtsalt rahas,” nendib Robin.

Ta selgitab, et suured ravimitööstused rahastavad tavaliselt ulatuslikke juhuvalikul põhinevaid ravimiuuringuid, mille läbiviimine maksab miljoneid. Taimsete meditsiinitoodete patente ei lihtne läbi suruda ja konkurendid hoiavad sellest ilmselgelt kõrvale. Seega võivad konkurendid kopeerida ja “matkida” tooteid, ilma et nad ise meditsiinikatsetesse investeeriksid. Seetõttu pole suurel ravimitööstusel olulist mõtet miljoneid investeerida. Must pässik on muutumas üha populaarsemaks ja internetist võib leida tohutul hulgal kasutajate positiivseid hinnanguid selle kasulikkusele, aga paraku jääb see tänaseni nišitooteks ja võib-olla on suure massimüügi potentsiaali puudumine veel üheks põhjuseks, miks ei ole tänini suuremahulistesse uuringutesse investeeritud.

“Seega pead ise otsustama, kas must pässik on toidulisandina sinu jaoks õige või mitte. Uuri selle mõju ja langeta oma otsus,” ütleb Robin ja lisab, et nemad oma peres peame musta pässikut kasulikuks ja kasutame seda. Mida võiksime veel öelda? Ametlikult mitte just kuigi palju.

Lähemalt saab Natural Chaga kohta uurida kodulehelt!  

Head Uudised GoodNews