1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Nahavähist teavitamise nädal – kontrolli peeglist oma nahka kord kuus
Nahavähist teavitamise nädal – kontrolli peeglist oma nahka kord kuus

Nahavähist teavitamise nädal – kontrolli peeglist oma nahka kord kuus

Täna algab nahavähist ja melanoomist teavitamise nädal.

Eesti Vähiliit juhib tähelepanu, et viimase 10 aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid ehk nahavähki diagnoositi 2018. aastal Eestis 805 naisel ja 476 mehel, kokku 1281 juhtu. Melanoomi uusi haigusjuhte esines 2018. aastal 139 naisel ja 84 mehel, kokku 223 juhtu.

Päikesevalgus on oluline, et toota organismile vajalikku D-vitamiini, see on vajalik ka kaltsiumi imendumiseks ja luude kasvuks. Loomulikult inimestele meeldib päike, endorfiinide vabanemine tekitab mõnutunnet. Päikesega liialdamine, sealhulgas solaariumi kasutamine, aga suurendavad nahavähi ja melanoomi teket, samuti kiirendab see naha vananemist, vähendab immuunsüsteemi tõhusust ja põhjustab ka erinevaid silmahaigusi. Tänasel päeval juba 92% inimestest tunnistab, et liigne päike võib põhjustada terviseprobleeme, kuid ainult 18% kaitseb nahka päikese eest. 61% usub, et päevitunud nahk on atraktiivne. 90% nahavähijuhtude põhjuseks on liigne ultraviolettkiirgus.

Mõistlik oleks vähendada tahtlikku naha päevitamist, kaitsta väikelapsi ja pakkuda kaitset välitingimustes töötajatele otsese päikeskiirguse eest. Nahavähile ja riskifaktorite ennetamisele pöörab Euroopas kõige suuremat tähelepanu heategevuslik organisatsioon Euromelanoma, kus tänaseks osalevad 33 Euroopa riigi arstid, Eesti nende seas. Tänaseks on Eesti dermatoloogid 11 aastat korraldanud melanoomi ja nahavähi heategevuslikke skriininguid, et teadvustada nahavähitekke riske.

“Juhime tähelepanu, et oluline on igal inimesel kord kuus peeglist oma nahka vaadata ja märgata seal muutusi. Vaid 33% inimestest teeb seda. Nahavähk on nähtav. Tahame muuta naha eneseanalüüsimise regulaarseks harjumuseks. Kontrolli peeglist oma nahka kord kuus,” soovitab vähiliit.

Head Uudised GoodNews