1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Nipid mahlase jõuluprae valmistamiseks
Nipid mahlase jõuluprae valmistamiseks

Nipid mahlase jõuluprae valmistamiseks

Kuna jõulud koputavad juba valjusti uksele, siis on paslik üle korrata mahlase jõuluprae valmistamise põhitõed.

Traditsioonide kohaselt on eestlaste jõululaual ikka sealihast jõulupraad, mille täiuslikuks valmimiseks on igal kokal oma retsept ja salanipid. Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp avab enda nipisalve ning jagab praktilisi nõuandeid, mida järgides õnnestub aasta tähtsaim roog päris kindlasti!

Lihatüki valimine

Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosa lihastest. Maitsva ahjuprae saab ka seakaelakarbonaadist, kamaraga ja pekiga seavälisfileest või seakarreest, samuti seaabatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Mahlaselt maitsev suutäis valmib ka küpsetatud esi- või tagakoodist.

Kamaraga seapraetükist roog jääb mahlasem ja ahjus krõbedaks küpsenud kamar annab traditsioonilisele ahjupraele veelgi väärtust juurde. Kui küpsetad seapraadi koos kamaraga, on mõistlik teha sellesse ruudukujulised sisselõiked. See annab ahjupraele kauni välimuse ning lihtsustab ka prae lõikamist.

Jõuluprae maitsestamine

Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad aitavad prae veelgi pidulikumaks ja maitsvamaks muuta. Väga sobilikud maitseandjad on kohalikud maitseköögiviljad, nagu küüslauk või mugulsibul. Loomulikult võib lihatüki lihtsalt soola-piprasegu või näiteks sinepi-meeseguga kokku hõõruda ja lasta enne ahjupanekut põhjalikult maitsestuda.

Praele maitse ja mahlakuse lisamiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi- või selleriribadega ning tõeliselt piduliku maitsebuketi loomiseks ka kuivatatud mustade ploomide ja magusvürtsise kaneeliga.

Praele kauni kuju andmine

Et praad saaks ühtlasema kujuga ja efektsem, tuleks lihatükk enne ahju panemist vormida. Selleks võib liha nööriga kokku siduda või jõulupraadi hoopis singivõrgus küpsetada. Samuti võib juba maitsestatud praetükki enne ahju panekut vormida ka tugevasti fooliumisse keerates. Kui ahjuprae ümber on võrk, siis tuleks enne serveerimist lahti lõigata ahjuprae otstes olevad kinnitused ja alles seejärel praevõrk pikisuunas. Otsad võib tegelikult ka varem lahti lõigata, et võrk küpsemise ajal liha külge tugevalt kinni ei jääks ja liiga pingul ei oleks.

Küpsetamine

Enne kuuma ahju panemist lase prael tunnijagu toatemperatuuril seista – nii tagad liha ühtlasema küpsemise ja kaunilt pruuni jume. Praad aseta ahjupanni või  -plaadiga eelkuumutatud ahju ja pruunista 250°C juures 10 minutit või kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel säti temperatuur 120°C-ni ja lisa pannile puljongit või vett, millele võib lisada soovi korral punast või valget veini. Hõrguma maitse nimel kasta liha küpsemise ajal iga 10-15 minuti järel praeleeme või spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega.

Väiksema vaevaga on mahlane ja pehme liha garanteeritud, kui seda küpsetuskotis valmistada. Maitsestatud liha võib panna küpsetuskotti ka koos köögiviljadega ning lõigata koti ülaosasse ava, et liigne niiskus välja pääseks. Seejärel asetada liha ahjupannile ning küpsetada 175-200°C juures valmis. Kotti kogunenud leemest võib valmistada rikkaliku kastme.

Liha valmimisaeg sõltub ahjuprae suurusest, kuid üldjuhul arvestatakse 1 kg liha kohta 90 minutit küpsemisaega.

Head Uudised GoodNews