1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Noorsootöönädala teemaks on “Tervis. Minu heaolu”
Noorsootöönädala teemaks on “Tervis. Minu heaolu”

Noorsootöönädala teemaks on “Tervis. Minu heaolu”

Täna algas noorsootöönädal, mis kestab 30. novembrini. Sel aastal on nädala teemaks “Tervis. Minu heaolu”, mis keskendub vaimsele, füüsilisele ja sotsiaalsele tervisele. Nädala raames toimub Eestis üle 180 sündmuse.

Teemanädalat ellukutsuva Eesti Noorsootöö Keskuse (ENTK) peaeksperdi Kadri Koorti sõnul aitab nädal sel aastal tõsta teadlikkust erinevatel terviseteemadel: “Tervisele tõid tähelepanu noored ja noorsootöötajad, millest tulenevalt valisimegi just selle tänavuseks põhiteemaks. Viime terviseüritused üle kogu Eesti, sest soovime noortele pakkuda tervise kohta usaldusväärset informatsiooni ja kaasata neid erinevatesse töötubadesse. Noorsootöö asutuste poolt toimub mitmeid sündmusi, kus noored saavad rääkida muredest ja küsida erinevate spetsialistide käest küsimusi.”

Ürituste korraldamises lööb kaasa ka ENTK, kavandades Harjumaal, Ida-Virumaal, Pärnumaal ja Tartumaal noorte heaolu ideetuba, mille eesmärk on leida lahendusi, kuidas ennetada vaimse tervise raskusi ja aidata ennast või lähedasi vaimse tervise probleemidega. Lisaks toimub terviseteemaline väljakutse #olensillas, mis kutsub kõiki huvilisi novembrikuu jooksul kaasa lööma tervist edendavates tegevustes.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) avalike suhete juht Pille Kalda lausus, et TAI uuringud näitavad seoseid vaimse ja kehalise tervise, heaolu ja igapäevaste tegevuste vahel: “Mida enam kulutatakse niisama aega arvutis, nutiseadmes ja vahest ka samal ajal midagi näksides, seda vähem liigutakse ja seda rohkem esineb muresid meeleoludega ja ka kehakaaluga.”

Kalda sõnul soovitab TAI aktiivselt liikuda iga päev vähemalt 60 minutit: “See aga ei tähenda tingimata spordisaalis rassimist, vaid liikumisvõimalusi on tegelikult palju. Näiteks värskes õhus kõndimine ja jooksmine on kättesaadav ja tasuta kõigile.”

“Liikumine aitab ennetada ja lahendada paljusid tervisemuresid. Liikumine tõstab tuju ja annab hea meeleolu, toetab head tervist ja mõjub hästi kehakaalule,” lisas TAI teadur Leila Oja.

Teemanädalaga seotud sündmusi korraldatakse igas maakonnas terve noorsootöönädalaperioodi jooksul. Üritusi korraldavad nii piirkondlikud noortekeskused, noorsootööaktivistid kui ka noored ise. Senini on registreeritud näiteks joogatunde, kohtumisi personaaltreeneriga, smuutide ja tervislike roogade valmistamise õpitubasid ning tervisele keskenduvaid loenguid ja koolitusi.

Eelmisel aastal oli noorsootöönädala teemaks “Noori inspireerides”, mille raames toimus Eestis rekordarv üritusi. Teemanädalal osales 18 735 noort ja korraldati üle 270 sündmuse, nende seas näiteks filmi- ja vestlusõhtud, ühistreeningud, koolitused ja töötoad.

Kõigil on veel võimalus registreerida ja korraldada noorsootöönädalal ka oma üritus, milleks võib olla näiteks mõni loeng, töötuba või muu põnev huvitegevus oma piirkonna noortele, noorsootöötajatele või kogukonnale. Kõikide korraldajate vahel, kelle sündmused on registreeritud ja toimuvad vahemikus 18.–30. novembrini, loositakse kahele korraldajale välja 500 eurot inspiratsiooniraha.

Head Uudised GoodNews