1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Nõuanded, kuidas suvekuumusega toime tulla
Nõuanded, kuidas suvekuumusega toime tulla

Nõuanded, kuidas suvekuumusega toime tulla

Foto: Pixabay

Kuumalaine kestab ning õhutemperatuurid küünivad ilmateenistuse andmetel lähipäevil jätkuvalt üle 30 kraadi. Suvekuumaga toimetulekuks ning enda ja oma lähedaste tervise kaitsmiseks on Euroapteegi farmatseut Maret Makko reastanud esmased ettevaatusabinõud.

Ole jahedas, väldi keskpäeval õues viibimist

Kuumus ja pikemalt päikese käes viibimine põhjustab vedeliku kaotust ning keha ülekuumenemist. Esimene ja peamine nõuanne oma tervise kaitsmiseks on jääda jahedamatesse ruumidesse, ruume õhutada ning konditsiooneri või ventilaatoriga jahutada. Kindlasti tuleks vältida pikalt väljas viibimist või füüsilist tööd lauspäikese all ning keskpäeval.

Joo palju vett

Piisav vee joomine aitab vältida vedelikupuuduse tekkimist. Seetõttu tuleb kindlasti juua regulaarselt ja tavapärasest rohkem vett. Ligikaudu 60 kg kaaluva täiskasvanu veevajadus päevas on kaks liitrit, milles pool tuleb toidust ja teine pool tuleks juurde juua. Kindlasti aga tuleb kuumade ilmade ja higistamise korral veekogust suurendada ning jälgida, et ka lapsed jooksid piisavalt.

Päikese käes viibides kata pea

Kui veel kuni 25 kraadise kuumuse või pilvise ilmaga võis peakatte kasutamisele aeg-ajalt käega lüüa, siis sellest ülespoole küündiva temperatuuriga tuleb kindlasti katta pea päikese käes viibides kogu päeva jooksul. Valida tuleks hele, õhku läbi laskev müts või rätik ning soovitav on ka kanda päikeseprille. Iseäranis on peakatte kandmise nõuannet vaja järgida lastel ja eakatel, keda kuumus ja lauspäike kõige enam ohustavad.

Jahuta end vees

Väga kuumadel suvepäevadel tuleks võimalusel aeg-ajalt dušši all või ujumas käia ning teha pea märjaks. Õue minnes oleks hea kaasa võtta pudel jaheda veega ning kui palavusest tekib halb enesetunne või nõrkus, siis valada natuke vett pähe ja kuklale, mis jahutab kiiresti.

Kasuta päikesekreemi

Päikesekreemi tuleb kasutada kogu suve, siiski tuleb sellesse väga tõsiselt suhtuda just pilvitu taeva ja kesksuvise päikesega. Suvekuudel tuleb päikese eest kaitsmisel ja eriti lastele, valida kõrge, vähemalt 20-faktoriline kreem. Päikesekaitse kreemi tuleks nahale määrida ligi pool tundi enne õue minemist ning kreemi tuleb uuendada ja regulaarselt nahale kanda umbes iga paari tunni tagant sõltuvalt päiksekaitse faktori suurusest. Õige toote valimisel saab kindlasti abi küsida apteekrilt.

Kui siiski ei ole eelnevatest soovitustest abi ja juba on tekkinud kuumarabandus, mida iseloomustab kõrge kehatemperatuur, punetav ja kuiv nahk, peapööritus, peavalu, iiveldus või lausa teadvusetus, tuleb inimene paigutada jahedasse ning kutsuda kiiresti kiirabi. Südame- ja vererõhuprobleemidega inimesed peavad aga kindlasti veenduma, et vajalikud ravimid oleksid kogu aeg kaasas.

Head Uudised GoodNews