1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. NÕUANDED! Kuidas valmistada kodus maitsekohvi?
NÕUANDED! Kuidas valmistada kodus maitsekohvi?

NÕUANDED! Kuidas valmistada kodus maitsekohvi?

latteKohvikutest võib lisaks tavapärasele kohvimenüüle leida ka hulgaliselt põnevate nimedega kohvijooke, mida iseloomustab tavaliselt eristuv maitse – olgu selleks siis vanilje-, mandli- või näiteks kookosemaitse ning jõuluperioodil kahtlemata ka kaneel, kardemon ja teised vürtsid.

Kui sombuse ilmaga pole aga soovi nina välja pista, saab kerge vaevaga maitsekohvi valmistada ka kodus.

Maitseained

Ehkki maitsekohvi valmistamine võib tunduda keerulise ja ajamahuka ülesandena, saab maitseka joogi valmistada vägagi käepäraste vahenditega. Kuumale espressole saab väga edukalt lisada erinevaid kodus leiduvaid maitseaineid, mis võimaldavad luua vägagi eriilmelisi kohvijooke. Vürtsika jõuluespresso saamiseks tuleb tavalisele espressole erinevates kooslustes lisada maitse järgi kaneeli, ingverit, muskaatpähklit, kardemoni ja nelki, magusasõbrad võivad espressole lisada aga vanillikauna ja vanillisuhkrut. Veel sobivad espresso sisse koriander ja ingver, aga miks mitte ka kuivatatud puuviljad ja kakaopulber. Sügishooajal naudivad noored kohvisõbrad maailmas laia menu saavutanud Pumpkin Spice Latte’t ehk kõrvitsavürtsi latte’t, mille magusalt vürtsika maitse loovad püreestatud kõrvits, vanillisuhkur, nelk, ingver ja muskaatpähkel. Võimalusi espresso maitsestamiseks maitseainetega on seega lõputult.

Siirupid

Kes tahab espressot magusamaks muuta, peaks vaatama siirupite poole, mida saab tänu mitmeotstarbelisusele lisaks kohvi maitsestamisele kasutada ka magustoitudes ja kokteilides. Kuigi kõige levinumad on karamelli-, pähkli ja vanillimaitselised siirupid, on saadaval ka eksootilisemad maitsed nagu granaatõun, banaan ja sidrunimakroon. “Siirup on ideaalne asendus suhkrule, kuna annab lisaks magususele joogile ka erilise maitse,” tõdes Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel. Et siirupi maitse kõige paremini esile tuleks, tasuks eelistada võimalikult kvaliteetseid espressoubasid, ent vähemolulised ei ole ka espressomasina omadused. “Kõige tuntavamalt pääseb siirupi maitse esile piimaga valmistatud kohvijookide puhul, mistõttu tasub espressomasinat valides eelistada mudeleid, mis võimaldavad valmistada võimalikult erinevaid kohvijooke,” sõnas Sahtel. Tulles aga tagasi siirupite juurde, soovitab Sahtel proovida hooajaliste maitsetega tooteid. “Sügiseks sobib kindlasti vahtrasiirup ja jõuluks piparmünt,” soovitas ta.

Väldi maitsestatud ubasid

Ehkki kõige lihtsam viis maitsestatud kohvi saamiseks on kasutada juba eelnevalt maitsestatud espressoubasid, on vähetuntud fakt see, et maitsestatud espressooad rikuvad espressomasinat. “Ubade maitsestamiseks lisatakse neile röstimise ajal või vahetult pärast röstimist aroomiõlisid, mis muudavad kohviveski nüriks ja ummistavad selle. Kui kohviveski on nüri, jahvatab see ubasid aeglasemalt, mis omakorda rikub oluliselt kohvijoogi kvaliteeti,” hoiatas Sahtel maitsestatud ubade kasutamise eest. Seetõttu soovitab Sahtel kohvijoogi maitsestamisel eelistada maitseaineid ja siirupeid ning investeerida kvaliteetsesse täisautomaatsesse espressomasinasse. “Kui on soov juua maitsestatud kohvi ning sellest ka maitseelamus saada, tasuks investeerida keraamilise kohviveskiga espressomasinasse, sest see ei lase ubadel ära kõrbeda ega nende algupärast maitset rikkuda,” kinnitas Sahtel. Seejuures saab täisautomaatse espressomasinaga lisaks klassikalisele mustale kohvile valmistada ka piimaga kohvijooke – maitsestatud cappuccino või latte võib meeldida ka neile, kes tavapäraselt kohvi ei joo.

Kui soovid ka ise maitsekohvi valmistada, soovitab Sahtel proovida külmetusevastast ingveri-mee latte’t ja magusat piparmündi-latte’t.

Ingveri-mee latte

Ühe kohvijoogi valmistamiseks läheb vaja:

240 ml espressot
60 ml piima
pöidlaotsa suurune tükk ingverit, kooritult ning ketasteks lõigatult
1 tl mett

Kuidas valmistada?

Vala piim tassi, lisa ingver ning oota kümme minutit. Seejärel vala ingveri ja piima segu väiksemasse potti ning kuumuta madalal temperatuuril. Lisa mesi ning oota kuni piim hakkab kergelt podisema. Kuumuta segu umbes kaks minutit pidevalt segades, kuid ära lase piima keema. Eemalda piimast ingveritükid ning vala piim espressole. Serveeri ja naudi!

Piparmündi-latte

Ühe kohvijoogi valmistamiseks läheb vaja:

240 ml espressot
60 ml piima
2 sl kakaopulbrit
½ tl piparmündisiirupit
2 tl suhkrut

Kuidas valmistada?

Sega tassi põhjas kakaopulber ja suhkur ning vala peale kuum espresso. Lisa suhkur ja vahustatud piim ning sega. Eriti suure magusaisu korral või külalistele pakkumiseks võid kohvi peale asetada ka koheva vahukooremütsi. Mõnusat maiustamist!

Head Uudised GoodNews