1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Novembris alustab Tallinna Lastehaiglas tegevust uus ülekaaluliste laste tugigrupp
Novembris alustab Tallinna Lastehaiglas tegevust uus ülekaaluliste laste tugigrupp

Novembris alustab Tallinna Lastehaiglas tegevust uus ülekaaluliste laste tugigrupp

1. novembrist alustab projekti „Liigu nutikalt“ raames tegevust uus ülekaalulistele lastele mõeldud tugigrupp, kuhu oodatakse liituma 7-14 aastaseid lapsi, kellele tekitab probleeme nende liigne kehakaal ning kes soovivad parema tervise nimel oma toitumis- ja liikumisharjumusi muuta.

Viiendat aastat järjest toimuva projekti eesmärgiks on keskenduda ülekaaluliste laste aktiivsele liikumisele ja õigele toitumisele, saada lapse kehakaal kontrolli alla ning saavutada pikemas perspektiivis kaalulangus. 2019. aasta maikuu lõpuni kestva programmi käigus jälgivad ja nõustavad lapsi Tallinna Lastehaigla pediaater Lagle Suurorg ning füsioterapeudid Juta Lusti ja Margit Juudas.

„Ülekaaluliste laste arv Eestis on viimastel aastatel märkimisväärselt suurenenud. Tänaseks on 33% Eesti kuni 16-aastastest lastest ülekaalulised,“ rääkis Tallinna Lastehaigla arst dr Lagle Suurorg, kelle sõnul on põhiliseks ülekaalu tekkepõhjuseks valed toitumisharjumused. „Lapsed jätavad vahele hommikusöögi ning söövad päeva jooksul väga suuri toiduportsjoneid. Liiga vähe süüakse puu- ja köögivilju ning liiga palju magusat ja valmistoite, juuakse liiga vähe vett ning liiga palju magusaid jooke. Noorukid söövad palju rohkem liha, kui peaks. Oluline on, et lapsevanem oleks ise oma lapsele toitumisharjumuste kujundamisel eeskujuks, jälgiks, mida tema laps sööb ning ei ostaks koju selliseid toite, millest laps peaks hoiduma.“

„Paljud lapsed, kes meie projektiga liituvad on kehaliselt passiivsed, väheliikuvad, ei ole harjunud füüsiliselt pingutama. Nende vastupidavus ja lihasjõudlus on eakaaslastest madalam, mistõttu ei jaksa nad tihti koolis klassikaaslastega võrdselt kehalise kasvatuse tundides osaleda. Neil on olnud raskusi oma kehalise aktiivsuse tõstmise ja õige sobiliku treeningu leidmisega“ rääkis Tallinna Lastehaigla füsioterapeut Juta Lusti. „Me innustame iga last individuaalselt seadma temale jõukohaseid eesmärke ning rõõmustame koos tulemuste üle. Tasapisi hakkab kehakaal langema, lapsed muutuvad füüsiliselt palju aktiivsemaks ning saavad tagasi enesekindluse. Programmis osalemiseks on väga oluline lapse isiklik motivatsioon eesmärkide saavutmiseks, koostöö lapsevanematega ning perekonna tugi.“

Lastearsti nõustamise ajal hinnatakse vanema ja lapse motivatsiooni eluviisi muutusteks ning seatakse koos igale perele konkreetsed eesmärgid. Füsioterapeudid testivad lapse kehalist võimekust ja annavad individuaalseid soovitusi kodusteks treeninguteks vastavalt lapse vajadustele ja võimetele. Lisaks projektitundidele peaks iga laps vähemalt kolmel päeval nädalas valima endale sobivaid ja meelepäraseid liikumise vorme. Tegevused toimuvad 10-liikmelistes gruppides, et lastel tekiks võimalus leida sõpru, kellel on sarnased mured.

Ülekaaluliste laste grupid hakkavad koos käima kaks korda nädalas Mustamäel Tallinna Lastehaiglas. Igal kokkusaamisel toimub kaalumine, füüsiline treening ning vestlus juhendajatega, kellega analüüsitakse seni saavutatut ning liigutakse ühiselt seatud eesmärkide poole. Lisaks saavad lapsed ja nende pered soovitusi ning omandavad oskusi mobiiliäpi abil optimaalse kehalise aktiivsuse ja mõnede eluviisi aspektide kirjeldamiseks. Kontakt iga perega kaasaegse infotehnoloogia abil toimub üks kord nädalas, mis soodustab vanemate osalemist ühise eesmärgi saavutamisel. Eelnevad aastad on näidanud, et hea koostöö on edu aluseks ja umbes kahel kolmandikul projektis osalenutest toimuvad positiivsed muutused lapse emotsionaalses seisundis ning tervises – suureneb kehaline võimekus ja alaneb kehakaal.

Ülekaaluliste laste tugigrupid on Tallinna Lastehaigla Toetusfondi ja erinevate organisatsioonide (KÜSK, Christinas Clinic, Tallinna Tervishoiuamet) abiga tegutsenud alates 2014. aastast. Käesolev projekt kestab 1. novembrist 2018 – 31. maini 2019 ja selles on võimalus osaleda 20 lapsel.

Head Uudised GoodNews