1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Õdede päev keskendub muutustele õenduses ja õdede võimalustele elanikkonna tervise hoidmisel
Õdede päev keskendub muutustele õenduses ja õdede võimalustele elanikkonna tervise hoidmisel

Õdede päev keskendub muutustele õenduses ja õdede võimalustele elanikkonna tervise hoidmisel

Foto: Eesti Õdede Liit
Foto: Eesti Õdede Liit

12. mail toimuvad nii Tallinnas kui ka Tartus rahvusvahelisele õdede päevale pühendatud konverentsid, mis keskenduvad muutustele õenduses, alates õdede töö vastutusrikkamaks muutumisest kuni ühiskonna muutunud tervishoiu vajadusteni.

„Õendus on muutunud aastatega üha iseseisvamaks ja õdede töö vastutusrikkamaks, erinevaid õendusabiteenuseid pakkudes saavad õed varasemast oluliselt rohkem inimeste vajadustele vastata. Inimesel on võimalik minna pereõe või eriõe vastuvõtule või saada koduõendusteenust oma kodus, koolides toetavad laste tervist kooliõed, ka kiirabisüsteemis on õdedel eluline roll – need on mõned, kuid ilmekad näited sellest, kuidas õdede panus on tervishoiusüsteemi muutnud patsiendile lähedasemaks, inimeste vajadustega arvestavamaks,“ ütles Eesti Õdede Liidu liige Regina Palatu.

„Eesti elanike võrdlemisi tagasihoidlikud tervisenäitajad ja tendents elanikkonna vananemisele esitavad õdedele uusi väljakutseid aidata inimestel ennetada ja leevendada kroonilisi tervisemuresid. Selleks, et oma kutsetööd patsiendikeskselt ellu viia ja inimesi nende tervise hoidmisel toetada, tuleb õdedel muutuva ühiskonnaga sammu pidada,“ ütles Eesti Õdede Liidu liige Airin Treiman-Kiveste.

Õdede päeva puhul on soovijad oodatud Tervislikule Teisipäevale 13. mail kell 14-17 Tartu Raekoja platsil, kus õed mõõdavad tervisenäitajaid ja jagavad individuaalset tervisenõu. Lisaks mitmesugustes terviseteemalistes vestlusringides osalemisele saab tutvuda nii kiirabiõdede tegevuse kui ka kiirabiautoga.

Rahvusvahelise õdede nõukogu (International Council of Nurses) eestvedamisel keskendub tänavune õdede päev inimeste muutunud vajadustele, millega õed pidevalt kohanema peavad, ning uutele võimalustele, kuidas seda teha saab. Õed on arvukaim tervishoiutöötajate grupp tervishoiusüsteemis ning nende õlul lasub suur vastutus inimeste tervise ees.

Head Uudised GoodNews