1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Õhtul ei suuda uinuda ega hommikul ärgata? Analüüsi oma und ise!
Õhtul ei suuda uinuda ega hommikul ärgata? Analüüsi oma und ise!

Õhtul ei suuda uinuda ega hommikul ärgata? Analüüsi oma und ise!

Hea ja kvaliteetne uni on väga oluline, et keha tunneks end igapäevaselt hästi. Kui on elu on stressirohke või käsil on väga aktiivne eluperiood, tuleks unele pöörata erilist tähelepanu. Seda ei tasuks unustada, sest kui me ei lase kehal piisavalt puhata, võib see põhjustada isegi terviseprobleeme. Kvaliteetne uni on oluline tegur, mida jälgida, kui keskendute tervislikule eluviisile ja ka juhul, kui kavatsete kaotada talvega kogunenud kilosid. Hinnanguliselt veedab inimene umbes kolmandiku oma elust magades. Sellepärast on oluline uurida, mida võime järeldada oma uneharjumustest, mida tähendavad erinevad unefaasid ja palju muud.

Kvaliteetne uni on oluline tegur, mida jälgida, kui keskendute tervislikule eluviisile ja ka juhul, kui kavatsete kaotada talvega kogunenud kilosid.

Isegi kui magate kaheksa tundi päevas ning lähete magama ja ärkate samal ajal, ei tähenda see automaatselt, et keha saab piisavalt puhkust ja tunneb end energilisena. Une kvaliteeti ja inimese heaolu mõjutavad iga päev sellised elemendid nagu REM-tsükkel, hingamise stabiilsus ja pulsisagedus. Arvesse tasub võtta seda, et eelnimetatud elemente on ilma abivahenditeta une ajal peaaegu võimatu jälgida. Kui olete juba mõnda aega täheldanud unetust või energiapuudust, tasuks kaaluda enesevaatlust nutiseadmete abil. Probleemi eiramine võib lisaks pidevale väsimusele kaasa tuua ka tõsiseid terviseprobleeme.

Tehnoloogia arenedes pakuvad nutiseadmed, eriti nutikellad, unekvaliteedi täpset ja igakülgset jälgimist ning hoiavad silma peal tervisel ja üldisel heaolul ka kogu päeva jooksul. Tutvuge nelja elemendiga, mis aitavad hiljuti turule tulnud nutikellal Garmin Venu 2 analüüsida unetunde.

Unefaasid

Öösiti, kui inimene magab, vahetuvad unefaasid mitu korda. Une võib jagada kolme peamisesse faasi: kerge uni, sügav uni, mida sageli nimetatakse mitte-REM-faasiks, ja REM-unefaas, mille jooksul toimub silmade aktiivne liikumine. Kõigil unefaasidel on oma ülesanne ja need on olulised, et saaksime end hommikul tunda hästi puhanud ja energilisena. Nutikellad saavad jälgida inimese igas unefaasis veedetud aega, lugedes südame löögisagedust, selle muutumist ja keha liikumist, ning aitavad vastavalt saadud andmetele hommikul ärgates paremini oma tundeid mõista. Inimene läbib ühe unetsükli täielikult 1,5–2 tunniga. Hea unega terve inimene läbib öö jooksul 5–7 unetsüklit. Mitte-REM-uni peaks moodustama kogu uneajast umbes 75%. See koosneb kergest unest (umbes 20 minutit) ja sügavast unest (kestab umbes 90 minutit). Ülejäänud 25% uneajast moodustab REM-uni. REM-unefaasis näevad inimesed unenägusid ja aju töötleb päeva jooksul saadud teavet.

Liikumine

Liigutused, mida inimene magades teeb, on väga isikupärased. On inimesi, kes ärkavad peaaegu samas asendis nagu magama minnes. On ka neid, kes ärkavad peaaegu voodi jalutsis, padjad ja tekid laiali üle kogu voodi. Liigne liikumine ja voodis visklemine viitab sellele, et uni toob inimesele rohkem rahutust kui puhkust. See võib tähendada ka seda, et igapäevane stressitase on liiga kõrge ja keha üritab öösiti päeval toimunust vabaneda, kuid paraku edutult. Nutikell suudab salvestada keha öise liikumisaktiivsuse ning analüüsida, kuidas see mõjutab keha „akude laadimist“ ja energiataset.

Hingamine

Une ajal on hingamist jälgida sama oluline kui ärkveloleku ajal. Tänapäevased nutikellad aitavad jälgida hingamise rütmi ja kiirust ööpäevaringselt, reageerides muutustele ja erinevatele oludele. See hõlmab päeva jooksul ka meeldetuletusi sisse- ja väljahingamiseks, kui pulss on järsku läinud liiga kiireks. Öösel toimib hingamise jälgimine veel paremini kui päeval ja saadud andmed aitavad veel täpsemalt üldist terviseseisundit analüüsida. Seda selgitab asjaolu, et inimene lihtsalt liigub vähem ja rahuolekus saab nutikell täpsemaid andmeid keskmise hingamissageduse kohta minutis.

Funktsioon Pulse Ox

See funktsioon ei ole saadaval kõigis turul olevates nutikellades, kuid täiendab uneanalüüsi suurepäraselt. Garmini funktsioon Pulse Ox mõõdab hapnikutaset inimese veres. On levinud eksiarvamus, et nii detailne teave võib olla asjakohane ainult profisportlaste, mägironijate ja sukeldujate jaoks, kuigi see näitaja on väga oluline meie kõigi igapäevase heaolu tagamiseks. Terve inimese Pulse Ox näit kõigub 90% ja 100% vahel, kusjuures alla 70% näit võib viidata hüpoksiale. See tähendab, et organismil on raskusi kõigi rakkude, kudede ja elundite hapnikuga varustamisega.

Head Uudised GoodNews