1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Ole teadlik! Doktor Somit Kumar räägib, millised on eestlaste peamised toitumisvead
Ole teadlik! Doktor Somit Kumar räägib, millised on eestlaste peamised toitumisvead

Ole teadlik! Doktor Somit Kumar räägib, millised on eestlaste peamised toitumisvead

somitkumar
Somit Kumar

Sel pühapäeval, 13. novembril toimub Kalamaja Kokaklubis ühiskokkamine koos India ajurveeda arsti ja molekulaarbioloogist teadlase Somit Kumariga, kes paneb täpselt paika iga osaleja kehatüübi ning annab väikeses grupis personaalseid soovitusi, mida peaks meie laiuskraadil sööma ja jooma, et püsida terve talve jooksul terve ja energiline.

Doktor Somit Kumar rääkis, millised on eestlaste peamised toitumisvead ja andis neli toitumissoovitust:

1) Täna tarbib eestlane peamiselt välismaist keemiliselt töödeldud ja geneetiliselt muundatud toitu, mille peale hakkab põhjamaine keha tõrkuma, sest see ei ole meie genotüübile sobiv ja kasulik toit. Kehasse ladestuvad toksiinid ja kehva seedimisega inimesed ei suuda neid efektiivselt väljutada. Selle tulemuseks võivad olla mitmesugused allergiad. Vaata oma toidulaud kriitilise pilguga üle ja varu koju veel saadaolevat kohalikku toitu.

2) Eestis on populaarseks snäkiks toored juurikad, mida pistetakse piimal põhinevatesse dipikastmetesse ja arvatakse, et need on tervislikud. Tegelikult ei oma need sellisel moel tarbides inimesele midagi kasulikku. Näiteks lillkapsas ja brokkoli seovad kehas sapphappeid ning alandavad veres kolesterooli, kuid need omadused avalduvad maksimaalselt alles peale köögiviljade aurutamist. Eelista alati pigem kuumutatud juur- ja köögivilju.

3) Toortoidu söömine on eestlase genotüübile sama, mis aeglane suitsiid. Ega siis asjata ole eestlased aastasadu kohalikust loodusest pärit aineid soolanud, marineerinud ja kuivatanud. Uuri vanu retsepte ja katseta neid.

4) Kõikidesse puuviljadesse, mis siia teistelt laiuskraadidelt pooltoorena kohale tuuakse, peaks suhtuma ülima ettevaatlikkusega ja neid võiks pigem vältida. Eelista alati kodumaist ja töötlemata toitu.

Sellest, kuidas oma kehatüübile sobivaid toite valmistada ja milliseid tooraineid selleks kasutada, saab teada pühapäeval Kalamaja Kokaklubis toimuval kokandus-workshopil.

Kes on Dr Somit Kumar? 

Dr Somit Kumar on tunnustatud ajurveeda arst, kes on esinenud loengute  ja seminaridega üle maailma: Malaisias, Singapuris, Brasiilias, Türgis, Sloveenias, Ungaris, Hollandis, Leedus, Poolas, Lätis, Itaalias, Rootsis jne. Ta on kliinilise farmakoloogia interdistsiplinaar teadusuuringute juhataja Arya Vaidhya Chikitsalayam Teadusuuringute Instituudis, Indias (Coimbatore). Lisaks on ta omandanud  magistrikraadi kliinilise farmakoloogia alal Raijiv Gandhi nimelises Terviseteaduste Instituudi Bangalores, Indias. Hetkel on omandamisel doktorikraad molekulaarbioloogias (Läti Ülikool, Riia). Dr Kumar on osalenud teadusuuringutes mis käsitlevad ajurveedilise lähenemise efektiivsust reumatoidilise artriidi ravis ning osaleb muuhulgas teadusuuringutetöögrupis koostöös Pauls Stradiņš Ülikooli kliinilise haiglaga Lätis, mis uurib ajurveeda efektiivsust 2.tüübi diabeedi ravis. Samuti teeb koostööd Milaano Ülikooliga Duchenne lihasdüstroofia ravi alal ja on seotud ajakirjade “Ancient Science of Life” ja “Journal of Clinical Rheumatology in Ayurveda” väljaandmisega.

Lisanfot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews