1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. OLE TEADLIK I Eesti Tsöliaakia Selts: ka kriisi ajal on oluline gluteenivaba toitumist jälgida!
OLE TEADLIK I Eesti Tsöliaakia Selts: ka kriisi ajal on oluline gluteenivaba toitumist jälgida!

OLE TEADLIK I Eesti Tsöliaakia Selts: ka kriisi ajal on oluline gluteenivaba toitumist jälgida!

MaaeluministeeriumEesti Kaupmeeste Liit ning Toiduliit on saanud Eesti Tsöliaakia Seltsilt sisendi tsöliaakiahaigetele kriisiolukorras vajamineva toidu osas (kriitilised toiduained, mis peaksid poelettidel olema), et kauplused oskaksid planeerida oma laovarude korraldamist ning tootjad tootmist.

Eesti Tsöliaakia Selts rõhutab, et tegemist on olukorraga – kriisiga – mis on pikas perspektiivis ajutine (loodetavasti mitte pikem kui mõned kuud) ning tuleb mõista, et ilmselt tuleb kõigil isiklikult pingutada rohkem ka selle näol, et tarbime pigem köögi- ja puuvilju, liha- ja piimatooteid ning võimalik, et peame valmistama gluteenivabast jahust ise oma leiva/saia.

Kõige olulisem on, et tsöliaatik jätkab gluteenivaba dieeti, sest vastasel korral tekitab ta omale peensoole kahjustuse ning nõrgendab immuunsüsteemi, mis omakorda võib tähendada vajadust meditsiinilise abi järgi olukorras, kus meditsiiniasutused on niigi suure koormuse all.
Liit kutsub üles olema ise vastutustundlik ja jälgima, mida süüakse.

Tsöliaatikute jaoks ainsaks raviks olev gluteenivaba toit on pandud riigi poolt koostatavas nimekirjas teisele positsioonile, kõige kriitilisema esimese positsiooni järel, kus on tegemist laste piimasegude, eritoitude järel (eritoit sondiga toitmiseks jms), mis on elukriitilised teatud haigustega inimestele, kelle jaoks meditsiiniline eritoit ongi ainus võimalus süüa.

Kui eelmisel nädalal valdas nii Eestis kui ka mujal riikides inimesi ostupaanika, siis tsöliaakiahaiged said seda olukorda võtta pisut “rahulikumalt”. Ostupaanika tipphetkel said tavainimesed tunda olukorda, mida tsöliaatikud tunnevad kauplustes igapäevaselt – kuskohast leida gluteenivabu tooteid?

Illustraator: Anneli Vorms

Kuid nüüd oli tsöliaatikute elu korraga lihtsam. Praktiliselt tühjade kuivaineriiulite vahel ringi kõndides võis märgata vaid üksikuid allesjäänud tooteid, mis olid kõik gluteenivabad. Uskumatu, kuid tõsi – selline olukord valitses üle terve Euroopa!

Igal kaupluseketil on gluteenivabade toodete väljapanekul erinev käekiri – mõned on väga aktiivsed riiulirääkijate kasutajad, osad lisavad siltide juurde värvilisi mummusi, kuid nii mõneski kohas puudub igasugune märgistus. Eesti Tsöliaakia Seltsiga võttis ühendus Maaeluministeerium, et kaardistada ära tsöliaatiku hädavajalikud tooted, mis peaksid kriisi ajal kindlasti poeriiulil olemas olema.

Praegu on Eesti Tsöliaakia Seltsi põhiline sõnum, et kauplused hoiaksid gluteenivabu tooteid sortimendis, sest inimeste arv, kes vajavad eluaegset ranget gluteenivaba dieeti, aina kasvab. Tsöliaakiahaige ainus ravi on range eluaegne gluteenivaba toitumine!

Tsöliaakia on põhjustatud immuunsüsteemi reaktsioonist nisus, odras ja rukkis leiduvale valkainele gluteen. Kui tsöliaakiahaige sööb gluteeni, reageerib nende immuunsüsteem ning peensoole limaskesta hatud kahjustuvad. Diagnoosi saades on ainsaks raviks range gluteenivaba dieet. Gluteeni leidub nisus, rukkis ja odras. Kaer on tihti ristsaastunud tootmise käigus gluteeniga ning seetõttu tuleb alati jälgida, et kasutatakse gluteenivaba kaera.

Rohkem infot antud haiguse kohta leiate lehelt www.tsoliaakia.ee.

Head Uudised GoodNews