1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLE TEADLIK I Tervise Arengu Instituut hoiatab: nikotiin on tervisele igal kujul ohtlik
OLE TEADLIK I Tervise Arengu Instituut hoiatab: nikotiin on tervisele igal kujul ohtlik

OLE TEADLIK I Tervise Arengu Instituut hoiatab: nikotiin on tervisele igal kujul ohtlik

Tervise Arengu Instituut (TAI) kutsub uut aastat alustades loobuma kõikidest nikotiini sisaldavatest toodetest. Tavasigareti asendamine mõne teise nikotiinitootega ei ole tervisele ohutu alternatiiv, kuna nikotiini toime on endiselt mürgine ja sõltuvust tekitav. Nikotiinist loobumisel pakub tuge sotsiaalmeedia grupp ja uudse abivahendina interaktiivne sõnumilahendus.

Kui tavasigarettide suitsetamine on langustrendis, siis üha suuremaks probleemiks on Eestis saamas alternatiivsete tubaka- ja nikotiinitoodete tarvitamine. 2020. aasta Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumiseuuringu kohaselt tarvitab Eestis tubakatooteid keskmiselt iga kolmas mees ja iga neljas naine.

„Ehkki tubakatööstus on üritanud jätta muljet, justkui oleksid üha lisanduvad uued tubaka- ja nikotiinitooted tavasigaretist loobumiseks head alternatiivid, ei ole see piisavat tõendust leidnud. Kõik nikotiini sisaldavad tooted põhjustavad tervisele ohtu ja on sõltuvust tekitavad. Kuna sageli ei saa tarvitaja aru, kui palju nikotiini ta kasutuskorra või päeva jooksul saab, võib osa alternatiivsete tubakatoodete korral sõltuvus tekkida isegi kiiremini. Noorte puhul piisab sõltuvuse tekkeks näiteks 5 milligrammist nikotiinist päevas – umbes sama palju nikotiini on veerandis e-sigareti vedelikus,“ selgitas moodsate toodete ohte TAI alkoholi ja tubaka valdkonna vanemspetsialist Anna-Liis Veerpalu.

Tema sõnul on nikotiin tugevatoimeline närvimürk, millest loobumine ei ole lihtne. Kui TAI on järjepidevalt aasta alguses läbi viinud suitsetamisest loobumise kampaaniat, siis sel korral tuuakse tavasigareti kõrval esmakordselt fookusesse kõik nikotiini sisaldavad tooted. Kampaania üks eesmärke on olla julgustavaks müksuks igasuguse nikotiinitoote tarvitajale, et loobumisteekond ette võtta.

„Loobumise üks olulisimaid komponente on motivatsioon. Otsuse loobuda peab inimene võtma vastu ise ja oma põhjused võiks lausa kuhugi üles kirjutada, et need tagasilangushetkedel hõlpsalt leitavad oleksid,“ annab Veerpalu nõu ja lisab, et tubakainfo.ee veebilehel on välja toodud koguni 25 erinevat võimalikku põhjust sõltuvusest vabanemiseks.

Nikotiinist loobujaid toetab esmakordselt interaktiivne erilahendus

TAI tänavuse kampaania juhtmõtteks on „Mulle aitab!“, mis peegeldab nikotiinitarvitamise erinevaid negatiivseid mõjusid, millest loobumise abil võitu saada soovitakse. 2022. aasta tubakast loobumise kampaania järeluuringu andmetel on peamisteks loobumise ajenditeks rahakulu, tervise halvenemine, oluline muutus elus ja sobimatus elustiiliga.

„Otsus sõltuvusest vabaneda ja oma elu üle taas kontroll haarata tasub välja öelda ka sõpruskonnas, sest ümbritseva keskkonna tugi on loobumisel suure tähtsusega,“ märgib Veerpalu. Nõuandeid raskuste ületamiseks ja motivatsiooni hoidmiseks saab Facebooki lehelt „Nikotiinivaba“. Esmakordselt pakub TAI nikotiinist loobujatele ka interaktiivset tuge. Selleks saab Nikotiinivaba Facebooki lehe kaudu ühenduse luua interaktiivse erilahendusega, mis Messengeri teel suheldes jagab toetavaid sõnumeid ja nõu esimesel neljal päeval, mil vastu pidada on kõige raskem. Lingi vestluslahendusega suhtluse alustamiseks leiab Facebooki lehe postitustest.

Kampaania sõnumeid edastab ilmekalt Tallinna Hobujaama bussipeatusse paigaldatud helilahendus, mille abil saab kuulata otsustavaid sõltuvusest vabanemise manifeste „Mulle aitab!“. Bussipeatus on hea koht, kus filmida ka oma isiklik nikotiinivabaduse manifest, mida on võimalik sotsiaalmeedias teistega jagada.

Mitmeid abivahendeid tubakast ja nikotiinist loobumiseks leiab veebilehelt tubakainfo.ee. Näiteks on saadaval Fagerströmi test, mis aitab määrata nikotiinisõltuvuse tugevust, ja loobumisplaan soovitustega toimetulemiseks esimestel päevadel, mil loobujal on kõige raskem.

Nõustamiseks võib pöörduda ka apteekri, oma perearsti või -õe poole, kes oskavad loobumisteekonnal motiveerida ja kasulikke nõuandeid jagada. Põhjalikku nõustamist koos raviplaaniga saab tubakast loobumise nõustamiskabinettidest, mis on tasuta ja kuhu saab soovija ise pöörduda, vajalik on vaid eelregistreerimine.

Head Uudised GoodNews