1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLE TEADLIK JA OSALE KONVERENTSIL! Eesti Karskusliit korraldab konverentsi “Alkoholi tarvitamise mõju vaimsele tervisele ja suitsiidisuremusele”
OLE TEADLIK JA OSALE KONVERENTSIL! Eesti Karskusliit korraldab konverentsi “Alkoholi tarvitamise mõju vaimsele tervisele ja suitsiidisuremusele”

OLE TEADLIK JA OSALE KONVERENTSIL! Eesti Karskusliit korraldab konverentsi “Alkoholi tarvitamise mõju vaimsele tervisele ja suitsiidisuremusele”

rahuEesti Karskusliit korraldab oma tänavuse aastakonverentsi sel reedel, 10. juunil, koostöös Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudiga. Aastakonverentsil antakse Aasta Tegija tänukiri üle professor Airi Värnikule, kes on Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi (ERSI) asutaja ja juhataja ning Tallinna Ülikooli vaimse tervise professor.

Dr Värniku tegevusvaldkonnast lähtudes vaadeldakse konverentsil nii alkoholi ja suitsiidisuremuse vahelisi seoseid kui ka alkoholi tarvitamise mõju vaimsele tervisele laiemast perspektiivist.

“Alkoholisõltuvus on traagiline haigus. Hilisstaadiumis ilmnevad väga rasked psühhiaatrilised häired: dementsus, langetõbi, krooniline hallutsinoos, paranoiad, eriti ohtlik kaaslasele on kiivusluul,” selgitab probleemi tausta professor Värnik. “Halb on see, et sümptomid kujunevad hiilivalt. Algul on tore, üürikeseks ajaks saab julgusetu julgust, ärev lõõgastuse, unetu und ja murelik lustliku olemise. Paraku järgneb peatselt iseloomumuutus ja sellest tulenev kogukonnast väljalangemine, mis küllalt sageli lõpeb suitsiidiga. Tean, et katastroofi on võimalik ära hoida, kui keskkond ei pakuks külluslikult ahvatlusi alkoholi soetamiseks ja tarvitamiseks, kui ühiskondlik arvamus ei taluks purjus olemist ja kommet, et iga kokkusaamise puhul peab pudel laual olema, kui sõltuvuse ilminguid märgataks varakult ja kui toimiv (arsti)abi oleks käepärast,” lisas Värnik.

Konverentsi ettekanded:

Ettekanded:

Airi Värnik – “Alkoholi kättesaadavuse piirangute mõju suitsiidisuremusele.
Peeter Värnik – “Suitsiidid Eestis, Euroopas ja maailmas”
Airi Mitendorf – “Kuidas käsitleb alkoholi tarvitamist Eesti vaimse tervise strateegia 2016-2025?”
Merike Sisask – “Teismeliste alkoholitarvitamise mustrid pere kontekstis”
Lagle Suurorg – “Noorukite alkoholi tarbimisest”

“Tänavune aastakonverents on omamoodi järjeks eelmisel juunil toimunud konverentsile, mil andsime 2014. aasta tegija tänukirja alkoholi- ja narkosõltlaste abistamisega tegelevale Lootuse Külale ning käsitlesime sõltuvusproblemaatikat laiemalt,” meenutas Karskusliidu esimees Lauri Beekmann. “Sõltuvus- ja vaimse tervise häired on kahjuks paratamatu kaasnähtus kogu ühiskonda hõlmavale alkoholikultuurile. Inimesed tahavad seostada alkoholi peomeeleolu ja muude nende jaoks positiivsete assotsiatsioonidega, kuid paljude jaoks tähendab see siiski nii füüsilist kui vaimset allakäiku. Nendel teemadel kuulemegi tänavusel konverentsil lähemalt, saades teada näiteks viimaseid andmeid Eesti suitsiidisuremuse ja vaimse tervise strateegia teemadel.”

Konverents toimub Tallinna Ülikooli Astra hoones (Narva mnt 29, ruumis A-121) algusega kell 13.00 (kuni 16.00).

Head Uudised GoodNews