1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OTSEÜLEKANNE! Töötervishoiupäeva aastakonverents keskendub luu- ja lihaskonnavaevuste ennetusele
OTSEÜLEKANNE! Töötervishoiupäeva aastakonverents keskendub luu- ja lihaskonnavaevuste ennetusele

OTSEÜLEKANNE! Töötervishoiupäeva aastakonverents keskendub luu- ja lihaskonnavaevuste ennetusele

24. novembril toimub XXII Töötervishoiupäeva aastakonverents, sedakorda virtuaalselt.

Seekordne töötervishoiu aasta tippsündmus keskendub luu- ja lihaskonna vaevustele. Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul on luu- ja lihaskonna vaevused üks kõige tavalisemaid tööga seotud terviseprobleeme Eestis ja Euroopas, mõjutades miljoneid töötajaid ja minnes tööandjatele maksma miljardeid eurosid aastas.

„Sel aastal on töötervishoid olnud Covid-19 leviku tõttu enneolematu tähelepanu all. Samas ei tohi ära unustada n-ö teada-tuntud probleeme töökeskkonnas. Üks suurimaid neist on luu- ja lihaskonnavaevused, mis sageli tulenevad töövõtetest ja töökeskkonnast. Erilist tähelepanu tuleb pöörata õigetele töövõtetele haigestumistetõusu ajal, et suurenenud töökoormusega paremini toime tulla,“ rõhutas ta. „Praegu on paljud töötajad siirdunud kodukontoritesse, ent sealsed tingimused ei pruugi olla ergonoomilised. Seetõttu tuleb jälgida oma tööasendit ning teha korrapäraselt puhke- ja sirutuspause.”

Konverentsipäeva on koondatud kõik oma valdkonna uudised. Tööinspektsiooni järelevalve osakonna juhataja Silja Soon annab ülevaate füsioloogilisest ohutegurist Eesti töökeskkonnas. Eesti Taastusarstide Seltsi ja Ida-Tallinna keskhaigla taastusarst dr Eve Sooba jagab soovitusi tugi- ja liikumiselundkonna vaevuste ennetamiseks. Kiropraktik Gerly Truuväärt kõneleb kroonilistest ja akuutsetest luu- ja lihaskonna probleemidest töökeskkonnas. Töötukassa töövõime hindamise metoodik Hille Maas räägib luu- ja lihaskonnavaevustest seoses töövõimega. Ericsson Eesti tööohutusjuht Semjon Galajev jagab ettevõtte häid praktikad luu- ja lihaskonnavaevuste ennetamisel.

Konverentsipäev kulmineerub „Hea töökeskkond 2020“ auhinnasaaja väljakuulutamisega. Auhind antakse ettevõttele, kes pöörab seaduses ettenähtust suuremat tähelepanu oma töötajate tervise hoidmisele ja ohutuse tagamisele töökeskkonnas. Sel aastal tuli kandideerijatel tutvustada vähemalt üht head praktikat Covid-19 ennetamisel.

Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Ameti kampaania „Tervislikud töökohad vähendavad koormust“ pöörab kõikides Euroopa riikides samaaegselt tähelepanu luu- ja lihaskonnavaevuste ennetamisele: mida saab ära teha töötaja ise, mida tööandja, et neid vaevusi oleks vähem ja inimesed töötaksid tervist säästvalt kõrge vanuseni. Eestis veab kampaaniat Tööinspektsioon.

Head Uudised GoodNews