1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ott Oja: oskus oma tundeid teadvustada ja juhtida aitab meil toime tulla elu loomulike väljakutsetega
Ott Oja: oskus oma tundeid teadvustada ja juhtida aitab meil toime tulla elu loomulike väljakutsetega

Ott Oja: oskus oma tundeid teadvustada ja juhtida aitab meil toime tulla elu loomulike väljakutsetega

Oktoobris tähistatakse Maailma Terviseorganisatsiooni eestvedamisel kõikjal maailmas vaimse tervise kuud ja ka Eestis leiab see oluline sündmus Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni VATEK eestvedamisel tähistamist. Sel korral on oktoobrikuu pühendatud tundetarkuse arendamisele ja terve kuu jooksul on võimalik osaleda erinevatel sellele teemale pühendatud sündmustel.

VATEK-i juhi Ott Oja sõnul on tundetarkus ehk emotsionaalne intelligentsus üheks heaolu aluseks ja suurepärane abiline vaimse tervise probleemide ennetamisel. „Oskus oma tundeid teadvustada ja juhtida aitab meil toime tulla elu loomulike väljakutsetega ning olla ka paremaks kaaslaseks oma lähedastele. Tundetarkuse õpetamine on paljude vaimse tervise praktikate fookuses ja seetõttu kutsun inimesi oktoobri kuus nendega tutvuma ja mõnest ka jäädavalt oma vaimse tervise tööriista tegema,“ rääkis Ott Oja.

Vaimse tervise kuu puhul pakuvad VATEK-i liikmed ja teised tõenduspõhise vaimse tervise toega tegelevad organisatsioonid hulgaliselt võimalusi loengutel, töötubades, konverentsidel jms. osalemiseks.

VATEKi kogukond ja selle 42 liikmesorganisatsiooni on teinud põhjalikku eeltööd, et tõsta oktoobris esile parimad võimalused vaimse tervise eest hoolitsemiseks, mida Eestis pakutakse.

„Oleme VATEKi kogukonnaga, sealhulgas meie 42 liikmesorganisatsiooniga teinud pikalt eeltööd, et oktoobris tõsta esile parimad võimalused vaimse tervise eest hoolitsemiseks, mida Eestis tegutsevad inimesed ja organisatsioonid pakuvad.  Ühelt poolt võimaldab see inimestel saada aimu vaimse tervise valdkonna võimalustest ning teiselt poolt leiavad meie liikmesorganisatsioonid tee abivajajateni. Platvormil vaimsetervisekuu.ee saab kiire ülevaate kogu kuu jooksul toimuvatest sündmustest ning nimekiri täieneb pidevalt.“ rääkis VATEK-i juht Ott Oja.

Kõik vaimsetervisekuu.ee keskkonnas pakutavad sündmused on tõenduspõhised ja VATEKi esindajate poolt eelnevalt heakskiidetud, mis tagab nende usaldusväärsuse. Enamus kuu sündmused on kättesaadavad tasuta ja keskkond täieneb pidevalt uute sündmustega.

Ott Oja sõnul peaks tundetarkuse arendamine algama juba maast madalast ja olema hariduse loomulik osa. „Nii mõneski olukorras võivad emotsioonid kergesti üle pea kasvada ja enda alla matta, seetõttu on hea olla teadlik oma emotsioonide dünaamikast ja iseloomust ning nende juhtimise võimalustest. Tundetarkus on võime jälgida iseenda ja ka teiste tundeid ning kasutada seda teadlikkust probleemide lahendamiseks, oma mõtlemise ja käitumise juhtimiseks,“ rääkis Ott Oja ning kutsub kõiki oktoobris tundetargaks saama.

  • Kogu info vaimse tervise kuu sündmustest on VATEK koondanud spetsiaalsele lehele: vaimsetervisekuu.ee
Head Uudised GoodNews