1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. PALUN ANNAME ENDAST PARIMA I Südamekodud juht: kõik Eesti hooldekodud vajavad laustestimist
PALUN ANNAME ENDAST PARIMA I Südamekodud juht: kõik Eesti hooldekodud vajavad laustestimist

PALUN ANNAME ENDAST PARIMA I Südamekodud juht: kõik Eesti hooldekodud vajavad laustestimist

Hooldekodudes üle Eesti tuleb läbi viia kõigi elanike ja hooldajate testimine Covid-19 viiruse suhtes, sest suure tõenäosusega on ainult aja küsimus, kui haigestumised tulevad ka teistes hooldekodudes, rõhutas ettevõtte Südamekodud juht Martin Kukk.

Saaremaa Südamekodus kinnitati eile kahel elanikul Covid-19 viiruse positiivne test. Mõlemad hooldekodu elanikud paigutati eile õhtul Kuressaare haiglasse ravile, nende seisund on stabiilne ning nad on arstide järelevalve all.

Südamekodudele kuulub kuus hooldekodu üle Eesti, kus karantiin kehtestati juba varem kui riigis tervikuna. “Testimise võimalus aga avanes meile alles sel esmaspäeval, kasutasime seda aktiivselt eriti just suure nakatunute arvuga Saaremaal,” selgitas Kukk. “Kui me ise poleks lasknud täiendavaid proove võtta igaks juhuks ka haiguse tunnusteta elanikelt, kellel oli olnud kokkupuude ühe haigusetunnusega elanikuga, poleks me ilmselt tänaseni viiruse olemasolust meie hooldekodus teadlikud.”

Kuke hinnangul tuleks praeguses olukorras üle terve Eesti testida kõikide hooldekodude elanikke ja hooldajaid. “Lisaks võiksid kõik hooldekodud, kus see on vähegi võimalik, piirata ka töötajate tulemist ja lahkumist, aga mõistan, et seda võib olla keeruline korraldada nii ruumide kitsikuse tõttu kui inimlikus mõttes,” nentis Kukk, lisades, et on hea, et hooldajad lõpuks riskirühma lisati, kuigi nagu näha, jäi see samm veidi hiljaks.

Kuke kinnitusel teevad nad tihedat koostööd Terviseameti, Sotsiaalkindlustusameti ja Sotsiaalministeeriumiga, et tuvastada Saaremaa hooldekodus viiruse võimalik levik. “Anname endast parima, et viiruse levikut maksimaalselt takistada ja loodame nakatunute  heale koostööle meditsiinisüsteemiga, et kõik saaksid vajadusel abi võimalikult ruttu,” ütles Kukk, lisades, et ettevõte on oma kõigis hooldekodudes rakendanud eriolukorra meetmed ning teadaolevalt teistes hooldekodudes ühtegi haigusjuhtumit hetkel pole. 

Saaremaa Südamekodus toimub täna Terviseameti esindaja osalusel proovide võtmine nakatanutega kokku puutunud elanikelt ja töötajatelt ning vajalike täiendavate ohutusmeetmete rakendamine. Hooldekodu ruumid puhastatakse ning testitulemuste selgumiseni on elanike liikumine ka hooldekodu siseruumides piiratud. Hooldekodus on hetkel 40 elanikku.

Terviseamet tuletab meelde ja rõhutab, et:

Rangelt on keelatud külastused hooldekodudesse, sest see seab ohtu hoolealuste tervise.
Inimeste vahel kontaktide vähendamine on väga oluline, sest teisiti ei ole võimalik haiguse levikut piirata.

Samuti tuleb lähinädalatel vältida hooldekodu elanike liikumist hooldekodude vahel ning hoiduda uute elanike vastu võtmisest. Hooldusvajadusega eakate puhul palume pöörduda elukohajärgse kohaliku omavalitsuse poole vajalike kodus osutatavate teenuste saamiseks. 

Terviseamet, sotsiaalministeerium ja sotsiaalkindlustusamet on välja töötanud juhise, kuidas käituda nakkuskahtlusega kliendi või töötajaga hoolekandeasutuses. Juhis on saadetud kõikidele hoolekandeasutustele. Sotsiaalkindlusamet on hooldekodudega pidevas kontaktis ja valmis juhtumipõhiselt olukorrale reageerima.

Viimastel nädalatel on sotsiaalkindlustusamet koostöös terviseametiga aktiivselt tegelenud hooldekodude teavitamisega ja selgitamisega, et hügieeninõuete järgimine on nakatumise ennetamisel määrava tähtsusega. Iga teenuseosutaja vastutus on tagada, et kõik soovitused ja meetmed oleksid maksimaalselt rakendatud.

Seoses riigis välja kuulutatud eriolukorraga kehtib kõigis sotsiaalhoolekandeasutustes, haiglates ja kinnipidamisasutustes külastuskeeld, esialgu 1. maini 2020, kui valitsus ei otsusta teisiti.

Head Uudised GoodNews