1. Avaleht
  2. Tervis
  3. PATSIENDIKESKNE TERVISHOID I Viljandi haigla ja Eesti Vähiliit alustavad koostööd
PATSIENDIKESKNE TERVISHOID I Viljandi haigla ja Eesti Vähiliit alustavad koostööd

PATSIENDIKESKNE TERVISHOID I Viljandi haigla ja Eesti Vähiliit alustavad koostööd

SA Viljandi Haigla ja Eesti Vähiliit sõlmivad 4. veebruaril koostööleppe, et alustada koostööd rinnavähi varaseks avastamiseks ja ennetustööks. Viljandi haigla hakkab opereerima Vähiliidu mammograafiabussi, millega hakatakse teostama rinnavähi sõeluuringuid Eestimaa väikelinnades.

„Viljandi haigla üks strateegilistest valikutest on olnud minna haiglast välja, patsiendi juurde. Nii nagu eelnevalt meie Koduhaigla ja projekt PAIK, on ka koostöö vähiliiduga üks samm patsiendikesksema tervishoiu poole,“ ütles SA Viljandi Haigla juhatuse esimees Priit Tampere.

Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt: „Uus 3D-mammograaf võimaldab varakult avastada rinnavähki igas eas naistel, sealhulgas ka noorematel. Vähiliit seisab paljude eesti naiste eest, kelle elusid saaksime päästa, sest varakult avastatud rinnavähk on ravitav. See tähendab reaalselt päästetud elusid, reaalselt võidetud aega lähedastega. Kui me suudame päästa kasvõi ühe inimese elu, on see väärtus omaette.“

Uus aasta toob rinnavähi sõeluuringus kaasa olulise muudatuse. Nimelt on uuringutele oodatud ka kõik ravikindlustamata naised, kes kuuluvad 2021. aasta sihtrühma. 2021. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi (sh ravikindlustamata) sünniaastatega 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 ja 1971.

„Meie koostöö kasutegur mõlemale poolele on see, et Vähiliit panustab jätkuvalt vähi ennetustegevusse ja kui meie haiglana suudame selles osaleda, siis on see kahepoolne võit. Kõige suurem võitja on eesti naine, kelle juurde vähiliidu mammograafiabuss jõuab,“ ütles Viljandi haigla radioloogiaüksuse juht Andrus Aavik. „Selle bussi eeliseks on see, et ta on Eestis olemasolevatest mobiilsetest kabinettidest kõige väiksem, mis tähendab, et ei vaja suurt manööverdamispinda.“

10 aasta jooksul on vähiliidu mammograafiabussis käinud uuringutel üle 70 000 naise. Nendest 298 naisel on avastatud rinnavähk. 85 protsendil on avastatud vähk varajases staadiumis ja neid on saadud tervistavalt ravida. Viljandi haigla ja vähiliidu ühine soov on, et naised osaleksid rinnavähi sõeluuringutel. See on nende enda tervise huvides.

„Praegu toimub mammograafiabussi renoveerimine ja uue 3 D-mammograafi seadistamine. Me oleme saanud väga kvalifitseeritud personali nii radioloogiatehnikute kui radioloogide näol. Selleks hetkeks, kui buss märtsis välja sõidab, on Viljandi haiglas kaheksa spetsiaalselt koolitatud radioloogiatehnikut,“ ütles Andrus Aavik.

Vähi puhul on kõik oluline, aga kõige olulisem on ennetus ja varajane avastamine, kuna sellega suudetakse päästa sadu inimesi.

Head Uudised GoodNews