1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Peaasi.ee vitamiinikampaania raames said ligi 9000 inimest ülevaate oma emotsionaalsest enesetundest
Peaasi.ee vitamiinikampaania raames said ligi 9000 inimest ülevaate oma emotsionaalsest enesetundest

Peaasi.ee vitamiinikampaania raames said ligi 9000 inimest ülevaate oma emotsionaalsest enesetundest

Peaasi.ee kevadise vaimse tervise vitamiinikampaania vältel toimus emotsionaalse enesetunde testimine 300 ettevõttes. Selle käigus said ülevaate oma emotsionaalsest enesetundest ligi 9000 töötajat. Kuigi märkimisväärsel hulgal inimestest on vaimselt raske, leitakse üha enam tasakaalu vaimse tervise väärtustamisest ning selle tugevdamise heaks tegutsemisest.

Foto: Pixabay

Küsitluse tulemustest ilmneb, et märkimisväärsel osal inimestest on vaimselt keerulised ajad. Silma torkab tendents, et mida vanem inimene, seda vähem on tal vaimse tervise raskuste tunnuseid. Näiteks depressiooni tunnuste osas oli raskusi märkinud 27% vanuserühmas 50.-59. ja 48% vanuserühmas 20.-29. vastanutest. Eelmisel aastal samal perioodil läbiviidud küsitlusega võrreldes on raskuste tunnuste osakaal vaid mõne protsendipunkti võrra kõrgemal tasemel. Näiteks 2021. aasta küsitluses oli ärevuse tunnuseid 33% vastanutest, sel aastal 37%.

Koondtulemustest selgus, et vastanute hulgas oli depressiooni tunnuseid 36%, üldistunud ärevuse tunnuseid 37%, sotsiaalärevuse tunnuseid 21% uneprobleemide tunnuseid 39% ja vaimse kurnatuse märke 47% vastanuist. Küsitluses osalejad said koheselt soovitusi, mida oma vaimse tervise parandamiseks ette võtta.

Foto: Pixabay

“Vastukaaluks murelikele numbritele, nägime sel aastal varasemast arvukamat osavõttu vaimse tervise vitamiinikuurist. Märtsis sai iga nädal soovitusi vaimse vastupanuvõime tugevdamiseks 64 000 inimest. Hea meel oli näha, et osaleti koos meeskondade, klasside või peredega”, räägib Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa.

“Osalejate tagasiside põhjal tuli esile, et teadlik tähelepanu pööramine headele suhetele, toitumisele, unele, meeldivatele emotsioonidele ning liikumisele olid inimestele keerulisel ajal toeks. Vaimse tervise tugevdamine ei pea alati olema keeruline või ajamahukas”, lisab Oidermaa

Foto: Shutterstock.com

Vaimse tervise vitamiinikuuri juhised, soovitused ja töölehed on edaspidi tasuta kättesaadavad kõigile huvilistele Peaasi.ee portaalis.

Head Uudised GoodNews