1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Pelgulinna sünnitusmajas valmis enneaegsetele vastsündinutele beebiraamat
Pelgulinna sünnitusmajas valmis enneaegsetele vastsündinutele beebiraamat

Pelgulinna sünnitusmajas valmis enneaegsetele vastsündinutele beebiraamat

Täna, ülemaailmsel enneaegse sünni päeval võeti Pelgulinna sünnitusmajas kasutusele Eestis esimene spetsiaalselt enneaegsetele vastsündinutele koostatud beebiraamat, mis on värsketele vanematele abivahendiks liiga vara sündinud lapse arengu jälgimisel.

Beebiraamatusse „Minu eriline algus“ saab kirja panna lapse sündi puudutava info, samuti teha igapäevaselt märkmeid beebi kaalu, toitmise, ravi ja muude tähelepanekute kohta, aidates sel viisil talletada mälestusi vastsündinu esimesest elukuust ning andes võimaluse jälgida tema igapäevast kasvamist ja arengut.

Raamatu koostaja ja Pelgulinna sünnitusmaja vastsündinute osakonna ämmaemandusjuht Kadri Madar ütles, et kuigi kauplustes on müügil mitmesuguseid beebiraamatuid, ei arvesta need enneaegselt ilmale tulnud lapse spetsiifikat.

„Enneaegsetel lastel on mitmeid terviseprobleeme, mis on tingitud sellest, et nende organid ei ole jõudnud emaüsas välja areneda. Seetõttu vajavad nad esimestel elupäevadel, -nädalatel või -kuudel ravi ja mitmesuguste aparaatide toetust. Lapsevanematele on see aeg emotsionaalselt väga keeruline ja neil tekib palju küsimusi. Enneaegse lapse beebiraamat aitab jälgida beebi kasvamist ja arenemist ning samal ajal märgata juhtmete taga beebit kogu oma erilisuses,“ selgitas Madar.

Beebiraamatus on illustratsioonid kaheksajalast – heegeldatud kaheksajalg on enneaegsele vastsündinule traditsioonile kaisuloom, kelle kombitsad meenutavad lapsele ema nabanööri, millega ta sai kõhus olles mängida. Kasutatud on lillakaid värvitoone, sest just sirelililla on enneaegsuse sümbol, tähistades õrnust ja erakordsust. Raamatu kujundaja on Kertu Kriisa.

Enneaegseks lapseks nimetatakse last, kes on sündinud pärast 22., aga enne 37. täis rasedusnädalat. Igal aastal sünnib Eestis enne õiget aega 5,5% lastest, seejuures väga väikeseid enneaegseid (sünnikaal alla 1500 grammi või sündinud enne 32. rasedusnädalat) on Eestis umbes 1% kõikidest sündidest.

Kadri Madar
Head Uudised GoodNews