1. Avaleht
  2. Tervis
  3. “Pikema sõpruse päev“ kutsub mehi tervist kontrollima
“Pikema sõpruse päev“ kutsub mehi tervist kontrollima

“Pikema sõpruse päev“ kutsub mehi tervist kontrollima

Täna algava meeste tervise kuu puhul kutsub „Pikema sõpruse päev“ taas Eesti mehi üles leidma novembris aega enda ja oma sõprade jaoks, et vastutustundlikult oma tervist kontrollida ja seejärel ühiselt üks meeldejääv päev veeta.

Ettevõtja Rain Vääna algatusel esmakordselt 2019. aastal toimunud missioon on iga aastaga kasvatada nende meeste hulka, kes peavad kord aastas oma tervise kontrollimist iseenesestmõistetavaks. Algatuse eesmärk on tõsta Eesti meest kestmist eluiga, et mehed oleksid kauem terved ja reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad lastele ja vanaisad lastelastele.

Tänu algatusele on kahe aasta jooksul tervisekontrollis käinud juba üle 8000 mehe, kelle analüüsid on esile toonud murettekitavad terviseriskid: üle 60% Eesti meestest on jätkuvalt kõrge kolesterool ja igal kümnendal madal testosteroon, maksakahjustusi elustiilist ja mitmed muud probleemid, mida saab õigeaegse sekkumisega ravida.

“Jätkuva koroonakriisi tõttu ei saa me juba teist aastat kahjuks täistuuridel oma kampaaniat läbi viia. Kuid see ei tähenda, et Eesti mees peaks ka oma tervise kontrollimise pausile panema. Just nüüd peavad sõbrad rohkem kokku hoidma ja üksteist toetama, leidma novembris ka piirangutetingimustes need vastutustundlikud viisid, kuidas veeta ühiselt üks huvitav päev, mille üks lahutamatu osa endiselt võiks olla kõne meie meditsiinipartneritele, et registreerida aeg tervisekontrolliks,“ ütles Vääna.

Algatuse meditsiinipartnerid Synlab, Qvalitas, Confido ja Medicum on 30 erameditsiinikeskuses üle riigi loonud meeste jaoks tingimused, et ka eriolukorra ajal saaks anda vereproovi põhjalikumaks tervisekontrolliks. Dr Margus Punab ja laboriarstid koostasid spetsiaalselt “Pikema sõpruse tervisekontrollipaketi” meestele vanuses kuni 35 ja 35+. Üheks vereprooviks, millega mees saab teada ligi 10 tervisenäitajat, ei pea olema söömata-joomata. Tulemused jõuavad koos selgitustega portaali Digilugu.ee.

Täpsema info tervisepakettide ja kampaania kohta leiab kodulehelt Pikemsoprus.ee

Head Uudised GoodNews