1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Pikema Sõpruse Päev ootab meeste sõpruskondi taas tervist kontrollima
Pikema Sõpruse Päev ootab meeste sõpruskondi taas tervist kontrollima

Pikema Sõpruse Päev ootab meeste sõpruskondi taas tervist kontrollima

Eile anti avalöök meeste tervise kodanikualgatuse Pikema Sõpruse Päev uuele hooajale, mis tänavu tõstab ennekõike esile Tõelisi Sõpru – mehi igast Eesti nurgast, kes haaravad eeskujuna ohjad, viivad oma sõbrad, töö- või klubikaaslased novembris tervisekontrolli ning korraldavad neile seejärel ühise meeldejääva ettevõtmise.

Mullu esmakordselt toimunud ja ligi 5000 meest tervisekontrolli toonud heategevuslik kodanikualgatus Pikema Sõpruse Päev ootab novembris, meeste tervise kuu raames, oma tervist kontrollima igas vanuses Eesti mehi, kuid ennekõike kutsume üles sõpruskondi igast Eesti nurgast oma Pikema Sõpruse Päevi korraldama.

Et Eesti mehed elaksid senisest kauem ja tervemana ning oleksid reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad ja vanaisad oma lastele ja lastelastele on algatuse missioon julgustada mehi hoolima mitte ainult enda, vaid ka oma sõprade tervise eest, et ühiskoos üle saada võimalikest hirmudest ja müütidest. Seetõttu ongi tänavune hooaeg keskendunud sõpruskondade eestvedajatele – Tõelistele Sõpradele, kes haaravad eeskujuna ohjad, viivad oma sõbrad, töö-, klubi- või trennikaaslased tervisekontrolli ning korraldavad neile seejärel ühise meeldejääva ettevõtmise.

Tänaseks on oma vastustust tunnetanud ja ennast Tõeliseks Sõbraks registreerunud juba üle 300 Tõelise Sõbra, kes on liidrina lubanud oma sõpruskonnale korralda Pikema Sõpruse Päeva. Kellel soovi, siis Tõeliseks Sõbraks saaks jätkuvalt registreerida aadressil siin.

Sel aasta on meie algatusega vabatahtlike eeskujudena liitunud muusikud Silver Laas ja Danel Pandre, poliitik ja rahvamees Marko Pomerants, tipparst Arkadi Popov, ajakirjanik Andrei Titov, näitleja ja lavastaja Ain Mäeots, ettevõtja ja majandusanalüütik Peeter Koppel, ettevõtja Taivo Puuorg ning mitmed teised tuntud ja tunnustatud ühiskonnategelased.

Kuidas võiks Pikema Sõpruse Päeva korraldada, näitas juba oktoobris eeskujuna ette Ain Mäeots, kes viis oma sõbrad esmalt SYNLABi tervisekontrolli ja seejärel põnevale merepäästeõppusele. “Viimase aasta jooksul kaks minu head sõpra oleks äärepealt ära kutsutud ilma eelnevate hoiatusteta. Mõlemal tekkis infarktieelne seisund – inimestel polnud aimugi, et neil on selline probleem. See oli äratuskell,” lausus Mäeots. “Meist igaühel tuleks prioriteete sättides küsida kõige olulisem küsimus – kas ma tahan enda, oma lähedaste ja sõprade jaoks olemas olla? Kui tahad, siis kõige lihtsam preventiivne võimalus selleks on käia kord aastas tervisekontrollis ja võtta sinna ka oma sõbrad kaasa.”

Pikema Sõpruse Päeva algatuse looja ja eestvedaja Rain Vääna: “Kui me oma kampaania esimesel aastal suutsime tervisekontrolli tuua ligi 5000 meest, siis ühtpidi ületas see esialgsed ootused. Me oleme üsna veendunud, et need 5000 tulevad verd andma ka sel aastal. Kuid neist ainult ei piisa. Selleks, et Eesti mehed elaksid kauem peame me tervisekontrolli tooma ka järgmised 5000, 10 000 ja 15 000 meest, kes erinevatel põhjustel pelgavad vereproovi anda ja käivad arstidest kaarega mööda. Just neid mehi peab julgustama ja parimad julgustajad on nende sõbrad. Seetõttu ongi meie tänavuse kampaania eesmärk leida üles need Tõelised Sõbrad, kes tahavad eeskujudena seista selle eest, et oma sõprade ellusuhtumist muuta, ja kes võtavad enda peale kogu Pikema Sõpruse Päeva korralduse, alustades vereproovist ja lõpetades ühise ettevõtmisega. Ainult sõpradena üksteist innustades aitame me kindlustada, et me elame koos tervema, tugevama ja pikema elu.”

Pikema Sõpruse Päeva jaoks on meeste- ja laboriarstid välja töötanud spetsiaalsed kuni 35 aastaste ja üle 35 aastate meeste põhjalikud paketid. Need annavad meestele võimaluse lihtsa vereprooviga saada ühevaade oma ligi kümnest peamisest tervisenäitajast, näiteks südamehaiguste, diabeedi ja eesnäärmevähi riskid, lisaks testosterooni tase, maksa seisund jne. Juba järgmisel päeval näevad mehed oma tulemusi digilugu.ee keskkonnas koos üldiste kirjeldustega analüüside kohta. Nii saab ülevaate oma tervisest ilma vajaduseta planeerida arsti visiiti. Kõrvalekallete puhul soovitame pöörduda arsti poole.

Pikema Sõpruse Päeva meeskond on kaardistanud kõik meditsiiniasutused, kus sõpruskonnad saavad üle Eesti tasulist tervisekontrolli teha. Algatusega on liitunud SYNLAB, Qvalitas, Medicum, Medita, Confido, Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliinik, Kuressaare ja Rakvere haigla. Täpsem info tervisekontrolli võimaluste kohta on leitav siit.

Eelmisel aastal tervisekontrolli jõudnud ligi 5000 mehe tulemuste põhjal valmib 2021. alguses Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku juhi, dr Margus Punabi eestvedamisel põhjalik Eesti meeste terviseuuring. Eelmisel aastal oma tervist kontrollinud meestel olid peamised mured ülekaaluga, seksuaalfunktsiooni häiretega, kusemishäiretega, depressiooni-ärevusega, kõrge kolesterooli, liiga kõrge või madala testosterooniga. Positiivsest nurgast võib esile tõsta, et valdaval enamusel meestest oli madal diabeedi risk, nende üldverepilt oli korras ja enamikel varjatud põletikke ei leitud.

Head Uudised GoodNews