1. Avaleht
  2. Tervis
  3. “Pikema sõpruse päeva” tervisekontrollis käis tuhatkond meest
“Pikema sõpruse päeva” tervisekontrollis käis tuhatkond meest

“Pikema sõpruse päeva” tervisekontrollis käis tuhatkond meest

Kuna koroonapandeemia üks tipphetk sattus novembrile, siis kuu jooksul käis „Pikema sõpruse päeva“ meditsiinipartnerite Synlabi, Medicumi, Qvalitase Arstikeskuse ja Confido erameditsiinikeskustes tervist kontrollimas ligi tuhat meest. 

„Me näeme iga päeva ja aastaga, kuidas me suudame tänu teavitustööle oma kampaaniaga reaalselt meeste elusid päästa. Näiteks on meiega ühendust võtnud paljud mehed, kes on positiivselt üllatunud, et eesnäärmevähi riski on võimalik testida vereprooviga. Ravijuhise järgi tuleks seda teha alates 40. eluaastast iga nelja aasta tagant, kuid sõltuvalt eesnäärme ja urineerimisega seotud probleemidest, geneetikat arvesse võttes ja PSA tulemusest lähtuvalt võib vajadus selleks olla juba oluliselt varem, mistõttu soovitab meestearst Margus Punab kontrollida seda alates 35. eluaastast,“ ütles “Pikema sõpruse päeva” eestvedaja Rain Vääna.

11% meestel tuvastatigi tänavu kõrge eesnäärmevähi risk, mis vajab meestearsti või uroloogi vastuvõtule pöördumist ja edasisi uuringuid. Tänu varakult kõrvalekalde avastamisele on neil võimalus enamikel juhtudel vähiteket ennetada. Ja tervelt 89% meestest, kes PSA analüüsi tegid, said vastuseks, et analüüsi järgi on neil eesnäärmevähi risk madal ja uuesti tulekski kontrollida seda nelja aasta pärast. 

„Kahjuks oli ligi 80% meestel vähemalt ühe analüüsi tulemus normist väljas. Kõige enam on probleeme kolesteroolitasemega: 70% tehtud analüüsidest oli üldkolesterooli näitaja üle normi, mis on peamiseks südame-veresoonkonnahaiguste riskiks. Mõnel üksikul on probleeme veresuhkru liialt kõrge tasemega, mis on otseselt diabeeditekke riskiks, kuigi hea on tõdeda, et seda oli pigem vähe. Maksanäitaja oli 19% meestest normist kõrgem, mis võib olla otseselt seotud alkoholi ja ravimite tarbimisega ning ka märkamatult põetud hepatiitidega,” sõnas Synlabi laboriarst Jüri Laasik.

“Igal kümnendal mehel oli liiga madal meessuguhormooni testosterooni tase, mis võib esmalt olla tingitud liigsest kehakaalust, teisalt võib testosterooni madal tase ise soodustada kehakaalu tõusu ning vähendada seksuaalelu ja ka lihaste sportlikku sooritusvõimet. Mis aga kõige olulisem: see võib olla meeste viljatuse üheks põhjuseks. Sellised tulemused ei rõõmusta, kuid kinnitavad, et aeg ajalt tuleks verenäitajaid kontrollida,“ lisas dr Laasik. 

Head Uudised GoodNews