1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Professor Margus Viigimaa: rohkem kui pooled südame-versoonkonna haigused on ennetatavad!
Professor Margus Viigimaa: rohkem kui pooled südame-versoonkonna haigused on ennetatavad!

Professor Margus Viigimaa: rohkem kui pooled südame-versoonkonna haigused on ennetatavad!

Südame-veresoonkonna haigused (SVH) on endiselt number 1 surma põhjus Eestis. Selle tõttu sureb meie väikses Eestis igal aastal kaks korda rohkem inimesi, kui pahaloomuliste kasvajate tõttu. Südametervise kuul avati Eestis põhjalik kolesterooliga seotud infot käsitlev veebileht kolesterool.info, mis aitab teadlikkust tõsta. Tervishoiutöötajate jaoks on see võimalus suunata inimesi usaldusväärset lisainfot saama.

Foto: Shutterstock.com

Südame-veresoonkonna haigused on ennetatavad tervisliku elustiili ja vajadusel ennetava raviga

Miks on südame-veresoonkonna haigused endiselt number 1 surmapõhjus? Osaliselt kindlasti inimeste madala haigusteadlikkuse pärast. Teisalt on see moodsa eluviisi risk. Ehk mitmed tänapäeva mugavused on tihedalt seotud südame-veresoonkonna haiguste riskiteguritega. Teiste riikide näitel on välja arvutatud, et tõenäosus surra südamehaigustesse on 47% ja tõenäosus surra vähki on 22%.

“SVH on efektiivselt ennetatavad tervisliku elustiili ja vajadusel ennetava raviga, ca 50% on meie enda kätes,” kinnitas professor Margus Viigimaa. “Oluline, et inimesed teaksid ja jälgiksid oma LDL- ehk „halva” kolesterooli taset, see on tehtav lihtsa vereprooviga,” lisas ta. Tervis ei tule ainult tabletist. Meie tervisel on otsene seos viisiga, kuidas me elame – kuidas toitume, liigume, magame.

Oluline, et inimesed teaksid ja jälgiksid oma LDL- ehk „halva” kolesterooli taset, see on tehtav lihtsa vereprooviga.

Kolesterool on rakutegevuse jaoks oluline rasvasarnane aine, kuid kahjuks on paljude inimeste kolesteroolitase normist kõrgem. Kõrge LDL-kolesterooli tase põhjustab arterite lupjumist ehk ateroskleroosi. Kõrge LDL- ehk „halva” kolesterooli tase ei anna ühtegi sümptomit, vaid kahjustab vaikselt. Kui jätta märkamata ja sekkumata võib tekkida tüsistus müokardi infarkti või ajuinsuldi näol.3 Viimane omakorda võib põhjustada invaliidistumist. Seetõttu on kolesterool aine, mis nõuab hoolikat tähelepanu.

Foto: Shutterstock.com

Lihtne ja arusaadav info kolesterooli kohta

Uuel veebilehel kolesterool.info on kirjeldatud kolesterooliga seonduvat lihtsas ja arusaadavas keeles. Sealt saab teada kõrge kolesterooliga seotud riskidest ja võimalustest kolesterooli langetamiseks. SVH-l on mitmeid riskifaktorid, mida saab nii tervislike elusviiside kui ka ravimitega mõjutada: kõrge kolesteroolitase, kõrgenenud vererõhk, ebatervislik toitumine, vähene liikumine, diabeet.

Analoogne koduleht on varasemalt kasutusel mitmes teiseski riigis ja saanud seal väga tänulikku tagasisidet. Eestikeelsele kodulehele on positiivse hinnangu andnud Põhja-Eesti Regionaalhaigla südametervise kabineti ülemarst professor Margus Viigimaa.

Head Uudised GoodNews