1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Puudega inimeste ja omastehooldajate eestkõnelejad asutasid sotsiaalfoorumi
Puudega inimeste ja omastehooldajate eestkõnelejad asutasid sotsiaalfoorumi

Puudega inimeste ja omastehooldajate eestkõnelejad asutasid sotsiaalfoorumi

RatastoolReedel kogunesid taas omastehooldajate, puudega inimeste ja neid ühendavate organisatsioonide esindajad, et arutada töövõimereformi teerulliga võitlemisel tekkinud võrgustiku edasist tegevust sotsiaalselt tundlikke sihtgruppide huvide esindamisel ja Eesti inimvara kaitsel.

Ühingud ja partnerid otsustasid ellu kutsuda sotsiaalfoorumi, mis hakkab tegutsema lobigrupina, et panustada parema sotsiaalpoliitika väljaarendamisse kogu Eesti jaoks. Võrgustunud ühingud esindavad oma liikmeskondadega ligi 100 000 inimest, kes on otseselt seotud sotsiaalprobleemidega, mis vajavad lahendusi.

Sotsiaalfoorumi käivitamiseks oli praegu õige aeg, sest valitsuses on valimimas paari aasta eest toppama jäänud lobitegevust reguleeriv seadusandlus. Juba järgmisel neljapäeval koguneb justiitsministeeriumis teemat lahendama ümarlaud, sest koalitsioonilepingus on lubadus huvide esindamise regulatsioonid vastu võtta, et kindlustada osalusdemokraatia põhimõtetest tulenev kodanike õigus mõjutada seaduslikul ja avatud moel poliitilisi otsuseid.
Arvatavasti saab uue riigikogu oluliseks väljakutseks survegruppide tegevuse rakendamine, mis võimaldaks kodanikel osaleda tsiviliseeritud ja efektiivsel moel riigijuhtimises.

Lõppenud nädalal tunnustas Vabaühenduste Liit (EMSL) puudega inimeste kodanikuliikumist „Aasta hääl 2014“ tiitliga. „2014. aasta oli puudega inimeste osaluses ja nähtavuses tõesti märgilise tähendusega. Tänaseks teab iga eestlane, et puudega inimesed on olemas ja nad tahavad töötada, liikuda ja rõõmustada samamoodi nagu kõik teised ühiskonnaliikmed,“ esitleti puudega inimesi, omastehooldajaid ja neid ühendavaid organisatsioonide esindajad tiitli vastu võtmisel. Sotsiaalfoorumi arvates on nüüd aga tarvis laiendada eesmärke vastutustundlikule sotsiaalpoliitikale kõikide Eesti inimeset jaoks, sest probleemide eest ei ole lõpuni kaitstud keegi.

Sotsiaalfoorum kutsub liituma kõiki organisatsioone ja huvikaitsjaid üle kogu Eesti, kelle tegevus on seotud inimvara teemadega ja kes tunnevad, et tahaksid koostööfoorumi tegevuses kaasa lüüa.

Head Uudised GoodNews