1. Avaleht
  2. Tervis
  3. RAADIO ELMAR I Maarja Lember annab nõu, kuidas toidulaud tervislikuna hoida
RAADIO ELMAR I Maarja Lember annab nõu, kuidas toidulaud tervislikuna hoida

RAADIO ELMAR I Maarja Lember annab nõu, kuidas toidulaud tervislikuna hoida

Raadio Elmari hommikujutus andis kliiniline toitumisterapeut ning Health Clinic Kaalulangetuskliiniku toitumiscoach Maarja Lember nõu, kuidas alanud aastal toidulaud tervislikuna hoida.

Maarja Lember. Foto: Karen Harms

Oluline on tasakaal

Maarja selgitas, et tervisliku toitumise juures on oluline tasakaal. See tähendab, et on teatud toiduained, mida peaks sööma rohkem ja sagedamini ja on toiduaineid, mida peaks sööma vähem ja harvem. Tervisliku toidusedeli vundament on köögi- ja puuviljad, kaunviljad, marjad ja teraviljad. Need peaks olema laual iga päev.

Lisaks on tähtis tarbida erinevaid valguallikaid, eelkõige piimatooteid, muna, kala ja linnuliha.

Ka pähklid ja seemned on tervisele head.

Tervisliku toidusedeli vundament on köögi- ja puuviljad, kaunviljad, marjad ja teraviljad. Need peaks olema laual iga päev.

Vähem aga peaks tarbima sea- ja veiseliha ning neist valmistatud tooteid, lisatud suhkruga magusaid piimatooteid nagu jogurtid ja kohukesed, maiustusi, soolaseid näkse, suhkrurikkaid karastus- ja mahlajooke ning alkoholi.

Kust alustada?

Maarja rõhutas, et toitumist ei pea muutma korraga. Väiksed sammud viivad järk-järgult selleni, et suudame oma toidusedeli tervislikumaks muuta.

Ta soovitas kõigepealt mõelda, mida sa tavaliselt sööd ja jood ning kuidas saaks iga einet natuke paremaks muuta. „Mõtle, mida sa sööd hommikuks, lõunaks ja õhtuks ja kas saad sinna lisada köögivilju, puuvilju või marju,“ selgitas ta.

Toitumist ei pea muutma korraga. Väiksed sammud viivad järk-järgult selleni, et suudame oma toidusedeli tervislikumaks muuta.

Ta tõi näite, et kui hommikul sööd jogurtit või putru, kas saaks selle peale hakkida puuvilju või lisada marju. Kui sööd võileiba, võiks sellele lisada kurki või tomatit. Prae kõrvale köögivilju.

Maarja Lember. Foto: Karen Harms

Siis tasuks mõelda, kas ja milliseid toiduaineid saaks asendada. Näiteks kui sööd saia, asendada see ehk sepikuga ja kui peenleiba, siis eelistada rukkileiba. Ka täisteramakaronid on kiudainerikkamad kui valgest jahust tehtud. Sea- ja veiseliha asemel eelistada kala ja linnuliha või hoopiski muna, ube ja herneid, mis on väga head valguallikad.

Oluline on ka see, mida päeva jooksul juua. Suhkruga jookide asemel tasuks juua vett või teha ise maitsevett. Hindama peaks ka alkoholi tarbimist – kui tarbid alkoholi iga päev, võiks teha nädalas mõned alkoholivabad päevad.

KUULA RAADIO ELMARI INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews