1. Avaleht
  2. Tervis
  3. RETSEPT I Liis Velsker soovitab: lihtne retsept, millega võivad katsetada nii trennihundid kui tugitoolisportlased
RETSEPT I Liis Velsker soovitab: lihtne retsept, millega võivad katsetada nii trennihundid kui tugitoolisportlased

RETSEPT I Liis Velsker soovitab: lihtne retsept, millega võivad katsetada nii trennihundid kui tugitoolisportlased

Tervisesportlane ja liikumisentusiast Liis Velsker jagab üht oma retseptivaramus aukohal olevat retsepti – lillkapsa-brokolivorm sobib kiireks ja funktsionaalseks õhtusöögiks või nädalavahetuste hommikute toekaks kõhutäiteks.

Vaid nelja koostisosaga lillkapsa-brokolivormiga kummutab Velsker müüdi, et tervislik ja tasakaalustatud toit on sageli kallis või aeganõudev. „Paljudel on väärarusaam, et korralikult toitumiseks tuleb meeletult aega ja raha kulutada. Tegelikult saab mõne lihtsa koostisosaga, mis on igas poes olemas, teha väga hästi selliseid roogi, mille puhul saab kindel olla, et keha saab kätte kõik vajalikud rasvad, valgud ja süsivesikud,“ ütleb ta.

Nii annavadki värske lillkapsas ja brokoli organismile talvisel ajal kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Näiteks leidub lillkapsas rohkelt kaaliumi, aga ka C-vitamiini ja foolhapet. Brokolis on olemas nii C-, D- kui ka K-vitamiin, samuti sisaldab see kapsas kaltsiumit, kaaliumit, magneesiumit ja rauda. Köögiviljades olevad kiudained aitavad korras hoida seedesüsteemi ja vere kolesteroolisisalduse ning takistavad veresuhkru kõikumist.

Juustus leidub organismi tööks vajalikke rasvu ja valke. Samuti on mõned toidutootjad lisanud juustu ka D-vitamiini, mis aitab kaasa juustus sisalduva kaltsiumi imendumisele. Veisehakkliha on hea rauaallikas ning annab kehale ka valku ja ajutööks olulist B12-vitamiini.

Altpoolt leiabki eriti lihtsa ja toitainerikka retsepti, mis on jõukohane ka algajatele köögis toimetajatele ning mis maitseb ühtviisi hästi nii sportlikele aktivistidele kui ka tugitoolisportlastele.

Juustune lillkapsa-brokolivorm

Vaja läheb:

Üks lillkapsapea ja üks brokolipea või külmutatud brokoli ja lillkapsa segu
u 300g veisehakkliha
u 200g riivitud juustu

Keeda lillkapsas ja brokoli, tambi neist ühtlane mass ning suru see koogivormi põhja. Kui kasutad külmutatud segu, pead kapsaid vähem keetma. Prae hakkliha ja maitsesta see meelepäraselt. Puista koogivormis oleva kapsatambi peale veidi juustu, lisa praetud hakkliha, peale veel veidi juustu ja pane vormiroog ahju. Küpseta 220 kraadi juures kuni juust on sulanud.

Head Uudised GoodNews