Retseptisoovitus! Kolm erilist dipikastet suupistelauale
Seltskondlikke koosviibimisi planeerides ei pääse üle ega ümber kutsuvast suupistelauast, mille kindel liitlane on pea alati hõrk dipikastmevalik. Nii köögivilja suupisted, aga ka kala-või lihaampsud omandavad dipikastmega kohtudes sootuks uued maitsedimensioonid, mistõttu tasub kastmete valmistamisse veidi aega investeerida.
Toidublogija Britt Paju soovitab seoses Rakvere esimeste kodumaitse sealihast nagitsate turuletulekuga kolm dipikastme retsepti, mille seast leiavad oma nii pikantsemate kui ka mahedamate maitsete austajad.
Õuna-sinepi kaste (u 2 dl)
- 2 keskmise suurusega kodumaist õuna
- 1 dl õunamahla
- 0,5 tl kuivatatud tüümiani
- 1 sl valget veiniäädikat
- 1-2 tl terasinepit
- 1 tl mett
- Meresoola, musta pipart
- 1 pakk ehk 360 g Rakvere sealihast nagitsaid
Koori õunad, puhasta südamikest ja tükelda. Kuumuta koos õunamahlaga väiksemas potis 5-7 minutit, kuni õunad on pehmed. Lisa äädikas ja tüümian ning kuumuta veel paar minutit, seejärel püreesta ja jahuta. Jahtunud õunapüreele lisa mesi, maitse järgi sinepit ja soola-pipart.
Ürdine aioli (u 2 dl)
- 1 munakollane
- 1 tl Dijoni sinepit
- Poole keskmise suurusega sidruni mahl
- 1,5 dl viinamarjaseemneõli
- 2 küüslauguküünt
- 4 sl hakitud värske murulaugu ja peterselli segu
- Meresoola, musta pipart, näpuotsaga suhkrut
- 1 pakk ehk 360 g Rakvere sealihast nagitsaid
Klopi munakollane koos sinepi ja sidrunimahlaga vispli abil läbi ja asu samal ajal vispeldamist jätkates peene nirena õli juurde valama. Jätka kloppimist, kuni saad hapukooretaolise konsistentsi. Lisa pressitud küüslaugud ja ürid ning maitsesta. Soovi korral võid valmistada aioli ka blenderis või saumikseri abil. Sel juhul võid purustada seal ka küüslauguküüned ning osa ürdisegust, aga alles pärast seda, kui õli on lisatud ja kaste juba paksenenud. Kui aega või koostisaineid napib, kasuta lihtsalt head poemajoneesi ning sega sekka pressitud küüslaugud, hakitud ürdid ja veidi sidrunimahla.
Dipikaste jogurti ja karamelliseeritud punase sibulaga (u 2,5 dl )
- 2 punast sibulat
- 1 sl õli
- 0,5 tl kuivatatud tüümiani
- 1 sl mett
- 1 sl punast veiniäädikat
- Näpuotsaga tšillihelbeid (soovi korral)
- 1,5 dl Kreeka jogurtit
- Meresoola, musta pipart
- 1 pakk ehk 360 g Rakvere sealihast nagitsaid
Koori ja haki sibulad. Kuumuta pannil õli, lisa sibulad ja pisut soola ning kuumuta segades keskmisel kuumusel 10-15 minutit, kuni sibulad on pehmed. Lisa mesi, tüümian ja äädikas ning tšilli, kui seda kasutad, ja sega veel paar minutit. Lase täielikult jahtuda, seejärel sega jogurtiga ja maitsesta vajadusel . Osa sibulasegust võid tõsta kastmele, et kausitäis veelgi isuäratavam välja näeks.