1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Riigikogu arutab rahvastiku tervise arengukava olulise tähtsusega riikliku küsimusena
Riigikogu arutab rahvastiku tervise arengukava olulise tähtsusega riikliku küsimusena

Riigikogu arutab rahvastiku tervise arengukava olulise tähtsusega riikliku küsimusena

Riigikogus toimub täna sotsiaalkomisjoni algatusel olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Eesti rahvastiku tervise arengukava 2020–2030“ arutelu.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder sõnas, et praeguses juba ligi kolmveerand aastat kestnud koroonakriisis on kõige tähtsam fookuspunkt rahva tervisel ja pandeemia mõjul majandusele. „Seetõttu otsustasime rahvatervise avaliku debati pidada Riigikogu suures saalis olulise tähtsusega riikliku küsimusena. Kui tänane debatt peetud ja arengukava valitsuses kinnitatud, saab hakata selle alusel strateegiaid ja rakendusplaane ellu viima,“ rääkis Mölder.

Komisjoni esimees lisas, et lähiaastail seisab Eesti tervishoid silmitsi suurte väljakutsetega. „Meil tuleb lahendada näiteks probleemid arstiabi üldise kättesaadavuse ja tervishoiutöötajate nappuse ning kvalifikatsiooni osas ning leida meditsiinile lisaraha,“ märkis ta.

Sotsiaalkomisjoni liige Hele Everaus ütles, Eesti elanike tervislik seisund on paranenud, kuid erinevused sotsiaalmajanduslike rühmade vahel on ühed suurematest euroliidus. Ta lisas, et harva mõeldakse sellele, et uus ja väga oluline majanduskasvu allikas saab olla Eesti inimeste parem tervis. Everaus viitas konsultatsioonifirma McKinsey hiljutisele analüüsile, mille kohaselt saaks Eesti SKP juurde tervelt kümnendiku, kui väheneks enneaegne suremus ja inimesed püsiksid kauem tööturul. „Hea tervis suurendab ka töövõimet ja tõstab tootlikkust – investeerides ühe euro tervisesse, annab see tagasi 2,4 eurot,“ märkis Everaus.

Kell 10 algaval arutelul teevad ettekande sotsiaalminister Tanel Kiik, sotsiaalkomisjoni liige Hele Everaus ja Tervise Arengu Instituudi direktor Annika Veimer.

Head Uudised GoodNews