1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Riigikogu infotunnis räägiti viiruse levikust ja haiguspäevade hüvitamisest
Riigikogu infotunnis räägiti viiruse levikust ja haiguspäevade hüvitamisest

Riigikogu infotunnis räägiti viiruse levikust ja haiguspäevade hüvitamisest

Riigikogu liikmed uurisid tänases infotunnis ministritelt e-valimiste turvalisuse, abieluteemalise referendumi, majanduse arengu ja koroonaviirusega seotu kohta.

Indrek Saar küsis peaminister Jüri Rataselt, mis ajast ja mis tingimustel on inimestel võimalik eeldada, et kui nad ei lähe haigussümptomitega tööle, siis nende kulud vähemalt osaliselt kaetakse. Saar viitas, et Eesti naaberriikides makstakse haiguspäevade hüvitist alates esimesest päevast. Ratas ütles vastuses, et kõik pingutavad selle nimel, et kui inimesel on sümptomid, et siis ta ei lähe tööle. Peaminister lisas, et läbirääkimised tööandjate ja ametiühingutega on veel käimas, kuid seal on leitud, et hüvitamise algus tuuakse neljandalt päevalt teisele päevale.

Seda, millal süsteem võimalikuks saab, ei ole Ratase sõnul võimalik veel öelda. „Selles suunas tuleb edasi töötada, tuleb leida see lahend nii kiiresti kui võimalik,“ ütles Ratas. Ta tõi esile, et kui inimesed haiguse või haiguse kahtlusega koju jäävad, siis sellel on ka teised mõjud – tuleb arvestada ka mõjuga majanduskeskkonnale ja ettevõtetele, mis on tema sõnul siiski sekundaarsed. „Primaarne on ikkagi see, et inimeste tervis oleks kaitstud, inimeste elud oleksid kaitstud ja oleks kaitstud see, et kui inimene läheb haigena tööle, siis tegelikult ei juhtuks seda, et ta nakatab teisi töökaaslasi, mis omakorda võib siis võib-olla natukene hiljem viia selleni, et kogu töökollektiiv ei saa töötada,“ rääkis Ratas.

Peaminister oli nõus, et eriti halvas seisus on praegu need inimesed, kes teenivad madalat või keskmist palka. „Kolm päeva palgata on päris ränk miinus nende arveldusarvel.“

Jaak Juske tõi oma küsimust esitades esile viiruse leviku haridusasutustes ja märkis, et koolide viiruskolded on saanud tihti alguse sellest, et õpetajad on tulnud haigena tööle. Õpetajad on Juske sõnul mures, et nende palgad on järgmiseks neljaks aastaks külmutatud, kuid seda mure aitaks leevendada haiguspäevade varasem hüvitamine. Juske küsis peaministrilt, millal saadab valitsus Riigikogu poole teele otsuse sellest, et haiguspäevad hüvitatakse alates esimesest päevast.

Ratas märkis vastuses, et õpetajate palka on viimase nelja aasta jooksul märkimisväärselt tõstetud ning tõele ei vasta tema sõnul see, et järgmiseks neljaks aastaks on õpetajate palk külmutatud. „Järgmiseks aastaks on avaliku sektori palgafond külmutatud, aga see ei tähenda seda, et neljaks aastaks on külmutatud. See on täiesti vale jutt,“ ütles peaminister.

Haiguspäevade võimaliku esimesest päevast hüvitamise kohta lisas peaminister Ratas, et arvesse tuleb võtta ametiühingute ja tööandjate arvamust, kes näevad hüvitamisel veidi teistsugust mudelit.

Jüri Ratas vastas ka Kaja Kallase küsimusele referendumi, Aivar Sõerdi küsimusele valimiste, Ivari Padari küsimusele turismimajanduse toetamise ja Jevgeni Ossinovski küsimusele rahvahääletuse kampaania kohta.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas vastas Annely Akkermanni küsimusele majanduse arengu kohta.

Rahvastikuminister Riina Solman vastas Signe Riisalo küsimusele Eesti positsioonide ning Andres Suti küsimusele valitsuse plaanide kohta.

Infotunni stenogramm

Head Uudised GoodNews