1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Rinnatervisepäev: tervislik eluviis on eeldus rindade heaks terviseks
Rinnatervisepäev: tervislik eluviis on eeldus rindade heaks terviseks

Rinnatervisepäev: tervislik eluviis on eeldus rindade heaks terviseks

15. oktoobril toimub juba 14. aastat Europa Donna (Euroopa Rinnavähi Ühendus) algatatud rinnatervisepäev, millega soovitakse naistele meelde tuletada tervislike eluviiside tähtsust rinnavähi ennetamise seisukohast ja rinnavähi varajase avastamise võimalusi.

Sellel aastal on motoks „Tervislik eluviis on eeldus rindade heaks terviseks“. Ole füüsiliselt aktiivne, säilita normaalset kehakaalu ja toitu tervislikult – see on võimalus oluliselt vähendada rinnavähi tekkeriski.

Rinnavähk on paljudes maades kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja naistel, seda ka Eestis. 2018. aastal registreeriti Eestis 8783 uut vähijuhtu. Viimastel aastatel on uute juhtude arv tõusnud umbes 10%. See tähendab, et 100 000 elaniku kohta avastatakse 108,87 juhtu. Rinnavähk hõlmab peaaegu viiendiku kõigist pahaloomulistest kasvajatest.

Väga oluline on, et naised hooliksid ka ise oma tervisest: külastaksid regulaarselt günekoloogi, perearsti ja kontrolliksid ise oma rindu kord kuus. Uuringud Euroopas näitavad, et 50-69-aastastel naistel, kes osalevad mammograafia sõeluuringutes, väheneb rinnavähki suremuse risk umbes 35%. EL-i 28 liikmesriigis tekib rinnavähk ühel naisel kaheksast enne 85. eluaastat. Sõeluuringu eesmärgiks on avastada rinnavähk võimalikult varajases staadiumis, vähendada sel viisil haigusesse suremust ja tõsta haigete elukvaliteeti.

2021. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule ka ravikindlustamata naisi sünniaastatega 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 ja 1971. Oluline on, et ka ennast terveks pidavad naised uuringul käiksid, sest rinnavähk varajases staadiumis endast märku ei anna.

Mammograafiat tehakse alates 30. eluaastast rinnakaebustega naistele saatekirja alusel ja alates 50. eluaastast profülaktiliselt iga kahe aasta järel.

Rindade enesevaatluseks saab abivahendina salvestada nutitelefonidesse eestikeelse põhjalike juhenditega enesevaatluse tasuta rakenduse.

Eesti Vähiliit tänab firmasid Avon Eesti ja Lindex aktiivse ja pikaajalise toetuse eest rinnavähialasele ennetustegevusele Eestis.

Fakte rinnavähist:

  • 25-33% rinnavähijuhtudest on põhjustatud liigsest kehakaalust (KMI 30 ja kõrgem) ja mitteaktiivsest eluviisist. Väga oluline on täiskasvanueas säilitada kehamassiindeksit (BMI) vahemikus 18,5–24,9.
  • Juba üks alkohoolne jook päevas tõstab rinnavähki haigestumise riski 5%.
  • On leitud selge seos hormoonasendusravi kasutamise ja rinnavähitekke vahel. Tuginedes piisavale hulgale uuringutele, on IARC seisukohal, et pikaajaline hormoonasendusravi kasutamine põhjustab rinnavähki.
  • Kombineeritud östrogeeni/progesterooni suukaudsete rasestumisvastaste vahendite kasutamist seostatakse rinnavähi tekkeriski suurenemisega eelkõige noorte naiste seas. Suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatel naistel on 15-25% kõrgem risk haigestuda rinnavähki kui neil, kes pole neid kunagi kasutanud.
  • Rinnavähirisk väheneb esmarasedusega nooremas eas (alla 30 eluaasta), sünnituste arvu tõustes ja pikemaajalisema rinnaga toitmise tulemusel.
Head Uudised GoodNews