1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Seitse näpunäidet, kuidas muuta uni kvaliteetsemaks
Seitse näpunäidet, kuidas muuta uni kvaliteetsemaks

Seitse näpunäidet, kuidas muuta uni kvaliteetsemaks

Seitse näpunäidet, kuidas muuta uni kvaliteetsemaksKas sa igatsed aegu, mil voodisse heites kohe magama jäid ning ärkasid hommikul värske energilisena? Praegu ei saa su ööd sellele ligilähedalegi: sa ei suuda pikka aega magama jääda, sest sul on mured ja kui lõpuks uinud, segab sind iga heli ja sa ärkad üles isegi veel väsinumana, kui sa õhtul magama heitsid.

Kui tõesti tahad oma une ja järelikult ka oma elu kvaliteeti tõsta, siis proovi järgida neid näpunäiteid.

Nõuanne nr 1: pea unepäevikut

See võib kõlada veidi tobe ja lapsik, kuid unepäevik võib olla tõesti abiks, kui üritad oma une kvaliteeti tõsta. Vana vihik või väike märkmik sobib, kuid on tähtis, et unepäevik oleks alati su voodi juures.

Sa võiksid märkida üles täpse uinumise aja, just enne magama jäämist, ja üles ärgates pane ärkamise kellaaeg samuti kohe kirja. See aitab pidada täpset arvestust une ja tavalise uinumise ning ärkamise aja kohta. Sedaviisi saad täpselt kindlaks teha, kui palju und sa tegelikult vajad, nii saad sa kohandada oma päevakava täpselt oma vajaduste järgi.

Nõuanne nr 2: mine võimalikult vara voodisse

See on nõuanne, mida kuulsid lapsena kindlasti mitmeid kordi, kuid nüüd võib olla just õige aeg, et seda järgida. Me kõik teame müüti, et üks tund und enne keskööd on väärt rohkem, kui kaks tundi pärast keskööd. Tegelikult on selles müüdis peidus terake tõtt.

Nimelt on meie keha programmeeritud jääma uniseks varsti pärast päikese loojumist. Selle teabe kohaselt toimimine talvekuudel tähendaks, et me peaksime voodisse minema juba pärastlõunal, nelja paiku, mis on võimatu. Kuid keskööks peaksime olema kindlasti pidžaamas ja valmis magamaminekuks. Kui sa jõuad voodisse kella kümneks, on see ideaalne, et saavutada palju parem unerütm.

Nõuanne nr 3: lülita välja kõik segajad

Kas sa magasid praegusest palju paremini, kui olid veel laps? Loomulikult, sul oli palju vähem muresid ja peale selle polnud sul magamistoas televiisorit, sülearvutit, mobiiltelefoni ja tahvelarvutit. Kõik see alandab unekvaliteeti, seega need asjad peaksid jääma teise ruumi.

Niipea kui oled eemaldanud kõik need valgus-, kiirgus- ja müraallikad oma magamistoast, magad sa kindlasti palju paremini. Kas sa kannatad lärmakate naabrite või norskava kaaslase all? Hangi pehmed kõrvatropid, mis viivad su õrnalt unemaale – ja nad ka hoiavad sind seal.

Nõuanne nr 4: ole aktiivsem

Suurepärane uni on ka füüsilise väsimuse tulemus, mistõttu peaksid iga päev hoolt kandma, et oma uni tõeliselt välja teenida. Sa arvad, et oled õhtuti väsinud, kuid tavaliselt on see vaimne väsimus, mis on tingitud stressist, muretsemisest ja teistest ebameeldivatest asjadest. Füüsiline väsimus on midagi hoopis teistsugust – ja paljud inimesed ei koge seda tänapäeval eriti tihti.

Rikasta oma päeva rohkemate tegevustega. Alustuseks oleks aktiivne jalutuskäik värskes õhus küll ja ajapikku võid treeninguid teiste tegevustega asendada. Füüsiline väsimus tõstab märkimisväärselt unekvaliteeti – ja samal ajal märkad, et vaimne väsimus hakkab vähenema.

Nõuanne nr 5: hoolitse, et su voodi oleks puhas

See on soovitus, mis tundub esmapilgul ilmselge, kuid sa võid üllatuda, kui paljud inimesed sellest midagi ei arva! Voodi on tõeline tolmu, lestade ja ebameeldivate lõhnade pesa. Ja see pole kindlasti keskkond, kus võiksid kergesti magama jääda või magada, seega hoolitse selle eest, et su voodi oleks alati puhas ja värske.

Vaheta voodilinu vähemalt korra nädalas ja padjapüüri isegi veel sagedamini. Isegi siis, kui voodi ei tundu must, peitub seal ikkagi lestasid või tolmu, millel on väga halb mõju unekvaliteedile. Sellepärast peaksid pöörama rohkem tähelepanu voodi ja kogu magamistoa põhjalikule koristamisele ja peatselt märkad positiivseid tulemusi.

Nõuanne nr 6: väldi ergutite tarbimist

Kohv, roheline tee ja kihisevad joogid, mis sisaldavad kofeiini, pole enne magamaminekut just kõige parem valik; seda teavad kõik. Kuid tihti unustame selle ja joome tassitäie kohvi hilisel pärastlõunal, mida me voodis hiljem tõsiselt kahetseme. Sa peaksid ka arvesse võtma fakti, et ka hommikune kohvi võib unekvaliteeti märgatavalt alandada – isegi siis, kui sa arvad, et ergutite mõju ei kesta nii kaua.

Kui sa tunned, et ergutid mõjuvad unele halvasti – ja isegi siis, kui sa seda ei tunne – väldi neid! Sa ilmselt üllatud väga, kui tulemusi näed.

Nõuanne nr 7: hinga sügavalt

Kui oled voodis ja püüad magama jääda, peaksid lihtsalt sügavalt hingama. Unusta kõik mured, mõtted ja kohustused – ürita saavutada seisund, kus oled täiesti mõtetest vaba. Keskendu hingamisele; pikapeale see lõdvestab keha ja mõtted, lastes sul palju kergemini uinuda. Sügav hingamine võib olla esimestel päevadel tõeline katsumus, kuid peagi näed sa selle rahustava harjutuse esimesi positiivseid efekte.

Allikas: Dormeo.ee

Head Uudised GoodNews