1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Septembris ei joo“ kampaaniaga lubas endale kaine kuu ligi 22 000 inimest
Septembris ei joo“ kampaaniaga lubas endale kaine kuu ligi 22 000 inimest

Septembris ei joo“ kampaaniaga lubas endale kaine kuu ligi 22 000 inimest

Tänavu septembrikuus toimunud kampaanias „Septembris ei joo“ osales ligi 22 000 inimest, selgus järeluuringust.

Tervise Arengu Instituut (TAI) pani seni rahvaliikumisena toiminud kampaaniale õla alla esimest korda ja plaanib seda korrata ka järgmisel aastal. „Kõik vahel alkoholi tarbivad inimesed ei ole liigtarvitajad, kuid alkoholivaba elu kogemus neist suurel osal puudub,“ ütles TAI ekspert Jane Alop. „Kampaania andis paljudele tõuke järele proovida, milline on enesetunne siis, kui ajule depressandina toimivat alkoholi mõnda aega üldse ei tarbi. Isegi kui pärast septembrit jätkatakse mõistlikus koguses alkoholi tarvitamist, on keha ja vaim kosunud ning inimesel on olemas kogemus mittejoojana. Loodame, et inimesed on alkoholivabast septembrikuust saanud innustust ka edaspidi vähem tarbida või jätkata alkovabalt.“

Kui kuu aega alkoholita olla ei suudetud, tuleks põhjuseid analüüsida ja nõu pidada spetsialistidega, alustada oleks mõistlik oma perearstist. Samuti on võimalik oma alkoholitarbimise hindamiseks läbi teha AUDIT-test, mille leiab veebilehelt www.alkoinfo.ee. Testi on välja töötanud Maailma Terviseorganisatsioon.

Kampaania „Septembris ei joo“ esindusnäod olid armastatud artistid Karl-Erik Taukar ja Kristel Aaslaid, kes jagasid oma kogemusi alkoholivabast kuust sotsiaalmeedia vahendusel. Alkoholi mittetarbimise tõttu säästetud raha annetas Kristel heategevusfondile Minu Unistuste Päev ja Karl-Erik SOS Lastekülale. Videokokkuvõtet Kristeli ja Karl-Eriku alkoholivabast kuust saab vaadata siit.

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel tarvitab alkoholi 83% täiskasvanud eestimaalastest. WHO hinnangul on 6 liitrit elaniku kohta piir, millest alates tekivad olulised kahjud rahva tervisele. Eestis on alkoholi tarvitamine praegu veel oluliselt kõrgem: 2016. aastal tarvitati Eestis 8,3 liitrit absoluutset alkoholi iga elaniku kohta.

Kampaaniat „Septembris ei joo“ rahastati Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest programmi „Kainem ja tervem Eesti“ raames.

Head Uudised GoodNews