1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Sõbrapingi eesmärk on anda märku, et vajatakse vestluskaaslast
Sõbrapingi eesmärk on anda märku, et vajatakse vestluskaaslast

Sõbrapingi eesmärk on anda märku, et vajatakse vestluskaaslast

10. septembril on rahvusvaheline suitsiidiennetuspäev “Olen olemas”.

Peaasi.ee algatusel on vaimse tervise murede või enesetapu mõtetega inimesed ja nende lähedased oodatud sellel päeval tuge saama Tallinna ja Tartu vaimse tervise kohvikutesse. Samuti on kõik oodatud avastama, mis on sõbrapink ning jagama oma kogemuslugusid rasketest hetkedest ülesaamisel.

“Suitsiiditeemaga puutume elus paraku liiga tihti kokku, iga sajas surm Eestis on enesetapp. Erinevalt paljudest teistest surmapõhjustest võib enesetappe pidada ennetatavaks. Kuigi paljudel juhtudel vajab suitsiidiriskis inimene ka arstiabi, näiteks depressiooniravi, on eriti oluline see, et esmast tuge ja märkamist oleks võimalik pakkuda inimese lähikonnas,” rääkis Peaasi.ee tegevjuht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. 

Eelmisel aastal tegi Eestis enesetapu 210 inimest: 164 meest ja 46 naist. Kuigi suitsiidikatsete kohta täpset statistikat ei ole, on neid hinnanguliselt 25 korda enam. “Tähtis on see, et saaksime õigel ajal aru, kui meie lähedane on ohus ja oskaksime tuge pakkuda seal, kus inimesed parasjagu on: kodus, tööl, koolis, kasvõi kohvikus või pargipingi peal istudes. Vahel on abi juba väga vähesest, näiteks teadmisest, et keegi on sinu jaoks olemas ja teda huvitab, kuidas sul läheb,” lisas Oidermaa. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul on suitsiidiennetuspäev meeldetuletus, et meil kõigil on võimalik anda oma panus suitsiidiennetusse, pakkudes abi ja lootust neile, kes seda vajavad. „Kui suudame õigeaegselt sekkuda ja anda inimesele vajalikku tuge, saame päästa elusid. Seepärast on väga oluline panustada inimeste vaimse tervise teadlikkusse ja oskustesse, et teaksime, kuidas enda ja oma lähedaste tervise eest hoolt kanda,” ütles minister Tanel Kiik. “Niisama oluline on, et vaimse tervise probleemidega võitlevad ja suitsiidile mõtlevad inimesed ei peaks tundma häbi või kartma sellest rääkida. Seisame hea selle eest, et inimesed meie ümber, meie sõbrad, pereliikmed, naabrid, töökaaslased, kes võivad hädas olla, teaksid, et nad pole üksi ja me oleme nende jaoks olemas.“ 

10. septembril toimuva suitsiidiennetuspäeva “Olen olemas” raames tutvustab Peaasi.ee Tallinna ja Tartu kohvikutega koostöös esmakordselt vaimse tervise kohviku kontseptsiooni, et pakkuda julgust ja näiteid, kuidas teiste jaoks olemas olla. Vaimse tervise esmaabi läbinud vabatahtlike abil luuakse kohtumispaigad neile, kes sel päeval tunnevad, et vajaksid toetavat kuulajat. Kokku on kaasatud üle 50 vabatahtliku, kes on olemas 13 vaimse tervise kohvikus, samuti selleks eraldi paigaldatud sõbrapingil Telliskivis, Aparaaditehases ja Tartu Raekoja platsil. Ka sõbrapingi peamine eesmärk pole mitte jalga puhata, vaid anda märku, et vajan endale vestluskaaslast või vastupidi, olen valmis kellegi teise jaoks olemas olema.

Vaimse tervise kohvikud on Reval Cafe, F-Hoone, Lendav Taldrik, Järve Resto & Grill, Bopp, Gustav Gastro Cafe Tartus, Werner, Kohviteek Säde, Väike Säde, VLND Burger, Illegaard, Lokaal Pirogov ja Zavood. 

Lisaks kogub Peaasi.ee inimeste lugusid rasketest hetkedest ja sellest, mis on aidanud neist üle saada. Lugusid jagada või nendega tutvuda saab Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus ja Tartus Raekoja platsil kogu reedese päeva jooksul. Lugudega saab tutvuda ka Peaasi.ee kodulehel ja oktoobris vaimse tervise kuu rändnäitusel.

Head Uudised GoodNews