1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Soovitusi toidu varumiseks pikemaks ajaks
Soovitusi toidu varumiseks pikemaks ajaks

Soovitusi toidu varumiseks pikemaks ajaks

Kriisi ajal on toit ja vesi sõna otseses mõttes elus püsimiseks kõige vajalikumateks asjadeks. Lisaväärtusena on loomulikult suurepäraseks kaaslaseks tehnika, riided, tekid ja muud vidinad, kuid toit ja vesi – ilma nendeta ei pea te kahjuks kaua vastu. Selleks, et teil ja teie perel ei tekiks ootamatuseid ning kaubanduskeskuseid korraga tühjaks ei ostetaks oleks arukas endale juba täna hakata toitu koos vajalike tarvikutega pikemaks ajaks varuma.

Algajale võib toidu varumine ja hoiustamine olla segadust tekitav ning sellepärast jagame me teiega soovitusi, et saaksite alustada juba täna targalt toidu varumisega.

Miks on vaja iga kell hädaolukorraks valmis olla ja koju toitu varuda?

Toit on elu põhivajadus, mis ei muutu sõltumata välistest oludest. Ükskõik, mis maailmas juhtub või kus riigis te elate, peate teie ja teie pere ikkagi süüa saama. 2005. aastal katkestas orkaan Katrina nädalate jooksul New Orleansi. Sel ajal jäid paljud elanikud elektriliinide remonti oodates pimedusse ning toidupoodide riiulid paljaks, kuna üleujutatud teed blokeerisid toidu kohaletoimetamist piirkonda. Seetõttu said linna elanikud abi ainult kodus olevatest toiduvarudest.

Tugev ettevalmistus taolisteks juhtudeks võib olla elupäästev. Kindlasti pole vajalik, et te endale koju varuksite aastateks toitu, piisav ka paarist päevast või ühest kuust.

Kui palju toitu peaks majapidamisse varuma?

Hädaolukordade jaoks vajaliku toidu kogus sõltub sellest, kui hästi soovite te end ette valmistada. Soovitatav oleks teha list, kuhu panete kirja kõik toidud, mida saaksite süüa hädaolukorra ajal. Kindlasti peate tegema hoolikad arvutused, mis põhinevad inimeste energia-,vitamiini- ja mineraalainevajadusel.

Kui plaanite kokku panna plaani toitudest, mis kestaks kriisi ajal kui kolm kuud võite keskenduda kergetele kuid rikkalikudele toitudele, mis annavad teile ja teie perele vajaliku koguse kaloreid.

Mis on pikaajaline toidu ladustamine?

Toidu pikaajaline ladustamine tähendab seda, kui olete valmis planeerima toitu ning muid tarbeid rohkem kui pooleks aastaks. See nõuab väga palju rohkem planeerimist ja spetsiaalset varustust kui lihtsalt paariks kuuks toidu ladustamine. Kaup24 veebipoes on olemas suur valik erineva suuruse ja stiiliga külmikuid, kus on ideaalne varustada toitu pikemaks ajaks.

Pikajalise ladustamisega tuleb alustada kohe, kui olete planeerinud enda koju ehitada pikaajalise pisema toidupoe, et teil ja teie perel hädaolukorras turvaline oleks.

Millist toitu peaksin ladustamisel eelistama?

Enamasti on kõige pikem säilivusaeg madala niiskusesisaldusega ja rasvasisaldusega toidud. Samuti on ladustamiseks suurepärased konservitoidud, mis kestavad mitmeid aastaid. Liha tooteid on võimalik sügavkülmutada, seega kindlasti laduge see kõige hea ja paremaga täis. Leia enda perele sobiv sügavkülmik Kaup24 veebipoest.

Jagame teiega paari toitu, mis kestavad ilusti teie koduses toidulaos pikemat aega:

  1. Kaer – hommikusöögilaua viljakas teravili, mis kestab kuni 30 aastat. Hoidke kaera õhukindlates anumates jahedas, pimedas ja kuivas kohas. Säilivuse maksimeerimiseks kasutage kotte, millest hapnik on välja imetud.
  2. Valge riis – kõlblikkusaeg on korralikult ladustamisel 25–30 aastat. Samuti on riisi jaoks parim mahuti suletud ja hapnikuvaba.
  3. Tume šokolaad – kestab korralikult säilitatuna kuni kaks aastat. Šokolaadi tuleks hoida tihedalt suletud anumas ja kuivas kohas. Ärge hoidke seda külmkapis, sest suhkur võib pinnale tõusta ja anda šokolaadile valkja välimuse.
  4. Kuivatatud oad ja läätsed – nende kõlblikkusaeg on nõuetekohase säilitamise korral kuni 10 aastat või rohkem. Oad on üheks parimaks ellujäämise toiduks, kuna need sisaldavad palju valke ja neid on lihtne säilitada.
  5. Teatud juustusordid – madala niiskusega kõva juust võib kesta 10 kuust kuni mitme aastani. Näiteks on parmesani tüüpiline säilivusaeg kuni viis aastat.
  6. Puu- ja köögiviljakonservid – virsikud, pirnid, marjad ja õunakaste on head C-vitamiini, kaaliumi, kiudainete ning muude oluliste vitamiinide ja mineraalainete allikad. Saate varuda konserveeritud puuvilju, kui neid müüakse, või säilitada värskeid puuvilju kodus.

Köögiviljad nagu herned ja porgandid, annavad palju A-vitamiini, kaaliumi, kiudaineid ja palju muud.

  1. Konserveeritud supid ja hautised – need võivad olla üsna toitvad ja neid on lihtne säilitada. Osta suppe, mis on valmis kuumutama sellisena, nagu nad on ja ei vaja täiendavat lisa.

Konserveeritud pastatoite saab pikka aega säilitada, kuid pidage meeles, et need sisaldavad sageli palju rasva ja kaloreid.

Kus kohas peaksin toitu ladustama?

Toidu ladustamiseks sobib ideaalselt kelder, garaaž või mõni muu jahedam tuba teie majas/korteris. Lisaks sügavkülmikutele ja külmkappidele võite laostamiseks kasutada mitmeid kappe ja riiuleid, kuhu on mugav toit asetada.

Kindlasti ärge unustage sorteerimist – toit peab olema kenasti ja arusaadavalt ära laostatud, et hädaolukorras oleks kõik vajalik kiiresti leitav. Toiduained võite panna karpidesse, klaaspurkidesse või spetsiaalsetesse toidu säilitamiseks mõeldud kilekottidesse.

Toidu varumine võtab aega, seega olge kannatlikud ja alustage planeerimisega, ajapikku näete, kuidas teie kodune toiduladu kasvab ja tekitab teis hädaolukorras veidikenegi turvatunnet.

Head Uudised GoodNews