1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Sotsiaalkomisjon kiitis heaks ajutise haigushüvitise maksmiskorra pikendamise
Sotsiaalkomisjon kiitis heaks ajutise haigushüvitise maksmiskorra pikendamise

Sotsiaalkomisjon kiitis heaks ajutise haigushüvitise maksmiskorra pikendamise

Riigikogu sotsiaalkomisjon saatis esimesele lugemisele eelnõu, mis pikendab järgmise aasta lõpuni haigushüvitiste maksmise korda, mille kohaselt on töötajate omavastutus haiguspäevade hüvitamisel kuni üks päev, tööandjate vastutus teine kuni viies päev ja haigekassa vastutus alates kuuendast haigestumise päevast.

Sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka selgitas, et eelnõu eesmärk on vähendada inimeste haigena tööl käimise riski. „Pikendame 2022. aasta lõpuni pandeemia ajaks ajutisena kehtestatud süsteemi, mis vähendab haigestumise korral töötajate omavastutust. Varasem hüvitamine võimaldab inimestel juba esimeste haigussümptomite tekkimisel koju jääda, ilma et nad kaotaksid seetõttu oluliselt oma sissetulekutes. Kuna me ei ole viirust veel alistanud ja nakatumine on taas hoogustunud, on oluline vastumeetmetega võimalikult vara tegeleda ja komisjon otsustas üksmeelselt, et selle vajaliku meetme kestust tuleb pikendada, “ ütles Kotka.

Praeguse kehtiva korra kohaselt lõppeks ajutine haiguspäevade varasema hüvitamise kord käesoleva aasta lõpus.

Eelnõu seletuskirja kohasel tekib muudatuste tulemusel järgmisel aastal lisakulu 19 miljonit eurot, millest 12,4 miljonit eurot kaetakse valitsuse otsusega riigieelarve täiendavate vahenditega ja ülejäänud kulud katab haigekassa omavahenditest.

Valitsuse algatatud töötervishoiu ja tööohutuse seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse muutmise seaduse eelnõu (456 SE) on esimesel lugemisel 21. oktoobril.

Head Uudised GoodNews