1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Sotsiaalkomisjon: kriisis peab erasektori abi rohkem kasutama
Sotsiaalkomisjon: kriisis peab erasektori abi rohkem kasutama

Sotsiaalkomisjon: kriisis peab erasektori abi rohkem kasutama

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas tänasel istungil erasektori võimalikku kaasamist plaanilise arstiabi osutamisse ja Eesti Arstide Liidu ettepanekuid tervisekriisis tegutsemise kohta.

Sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka sõnas, et kuigi Sotsiaalministeerium kinnitas istungil, et võitluses tervisekriisiga kõik toimib ja arstiabi kättesaadavus pole vähenenud, siis komisjon seda vaadet ei jaga. „Inimesed ei saa plaanilistele operatsioonidele ja nad isegi ei tea, millal nad saavad. Saan aru, et arstid töötavad viimasel piiril, kuid miskipärast me ei kaasa erasektorit seal, kus võimalik. Seetõttu palusime tänasel istungil Sotsiaalministeeriumi esindajail end kokku võtta ja võimalikke lahendusi pakkuda ning need esimesel võimalusel komisjonile esitada. Mida kiiremini tööd alustame, seda kiiremini jõuame ka olukorra paranemiseni,“ rääkis Kotka.

Ta lisas, et kui Eestis oli juba varem arstiabi defitsiit, siis praegu on tagumine aeg probleeme tunnistada. „Kui üheks pääseteeks peaks olema näiteks haiglatele personali toomine välismaalt, siis seda tuleks ka teha.“

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt märkis, et valmisolek kolmanda ja ilmselt järgnevate kroonviiruse lainete ajal tegutsemiseks peab olema pidev, jätkusuutlik ning õigeaegne. „Kindlasti ei tohi tekkida olukord, kus teiste haiguste ravi, lõikused ja ka taastusravi on pandud pausile või pikkadeks kuudeks edasi lükatud. Selline olukord on lõpuks inimeste elukvaliteedile äärmiselt ohtlik ning tekitab tulevikus suuri probleeme ja rahalisi kulutusi nii inimestele, kohalikele omavalitustele kui ka riigi sotsiaalhoolekandesüsteemile,“ ütles Kütt.

Komisjon käsitles täna ka Eesti Arstide Liidu ettepanekuid tervisekriisis tegutsemise kohta. Arstide liit märkis pöördumises muu hulgas, et praegune koroonalaine on varasematest tugevam, pikem ja tervishoiusüsteemile raskem ning vaktsineerimine on ainus tõendatud viis kriisist väljumiseks. Liit palub riigijuhtidel teha otsuseid, et haiglate COVIDi osakondade töötajate motivatsiooni hoida ja parandada ning tagada haiglate COVIDi ravi lisakulude rahastamise.

Head Uudised GoodNews