1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Spordikeskuse Teras joogatreener Anna Sarap: igas joogas on 99% praktikat ja vaid 1% teooriat
Spordikeskuse Teras joogatreener Anna Sarap: igas joogas on 99% praktikat ja vaid 1% teooriat

Spordikeskuse Teras joogatreener Anna Sarap: igas joogas on 99% praktikat ja vaid 1% teooriat

Anna Sarap
Joogatreener Anna Sarap

On ilmselt väga palju neid inimesi, kes peavad joogat ühe grupi inimeste veidruseks, jättes seejuures kahe silma vahele asjaolu, et see idamaine enesearendamise viis on juba aastasadu vana ega ole seejuures minetanud oma tähtsust ega ka populaarsust.

Heade uudiste portaal GoodNews uuris Spordikeskuse Teras Hatha ja Aerial Yoga treenerilt Anna Sarapilt jooga saladusi.

Anna, Te olete Hatha ja Aerial Yoga treener. Kui ma õieti aru saan, siis Hatha on klassikaline Idamaadest pärit jooga, mida ka Teie juures tehakse klassikalisel moel, Aerial Yoga aga on juba midagi tänapäevast kombineerituna vanaga ehk siis seda tehakse kiikudes spetsiaalses linas. Kirjeldage palun mõlemat — kuidas seda tehakse, mida see annab, millistele lihasegruppidele mõjub ja mil määral on mõlemad alad seotud vaimse tasakaalu saavutamisega? 

Jooga on vanim ja põhjalikult välja töötatud inimkeha arendamise meetod, mis võimaldab õigete süstemaatiliste harjutuste abil saavutada tasakaalu ja harmooniat, täielikult ära kasutada  oma keha potentsiaali ning muuta oma elukvaliteeti. Jooga arendab paindlikkust, head rühti ja koordinatsiooni, taastab seedimist, aitab tugevdada siseorganeid, samuti lihaseid, muutes neid elastsemaks, arendab vastupidavust. Iga harjutus mõjutab teatud viisil kehaosi, organeid või organite gruppi. Spetsiaalselt valitud asanade kompleksid, kus olulist rolli mängib harjutuste järjestus, parandavad ja tugevdavad tervist ning  aitavad võidelda erinevate haigustega.

Asanad on  kehalised harjutused, mille  regulaarne tegemine viib kontrollini oma keha üle. Asanaid on arendatud ja täiendatud mitme sajandi jooksul nii, et nad mõjutaksid organismi iga lihast, närvi ja nääret. Pranayamad on hingamisharjutused, mis lubavad  kontrollida energiat ja aju. Mõned pranayamade liigid, näiteks puhastav hingamine, eemaldab kehast toksiine, põletab liigset rasva, aktiveerib seedimist; dünaamilised pranayamad arendavad hingamislihaseid. Pranayamad, mis  tasakaalustavad vasakut ja paremat aju poolkera, muudavad lõõgastava hingamise ajal meele rahulikuks, selgeks ja stabiilseks. Hingamine on inimese elu alus.

Hingamisharjutuste mõju kehale on nii võimas, et tehes vaid üht pranayamat, saab parandada kogu tervist. Pranayama esmane eesmärk on hingamissüsteemi puhastamine ja kõrge kvaliteediga vere kättetoimetamine kõigi keharakkude jaoks. Pranayamad ja asanad  aitavad  rahustada ja tugevada närve ning leevendada pingeid.

Hatha jooga on keha kiire puhkamise ja lõõgastumise kunst, sest alles pärast lihaste lõdvestamist tuleb meelerahu. Jooga õpetab teadlikult ja tähelepanelikult suhtuma oma tervisesse, õpetab keha välise ja sisemise puhastamise tavasid ja õige toitumise süsteemi.

Inimesed tahavad enne mingi alaga tegelemist teada, miks see hea on? Mida jooga teeb konkreetsete hädade või olukordade puhul?

Jooga aitab samuti tugevdada immuunsüsteemi. Kaasaegne inimene elab pidevas stressis, tema organismis tekib stressihormooni ülejääk, mis õõnestab immuunsüsteemi. Paljud asanad kooskõlas kindla pranayamaga aitavad sellest vabaneda. Jooga aitab ka migreeni puhul. Migreen tekib püsivast närvipingest. Närvisüsteem muutub stabiilsemaks, peavaluhood esinevad  harvemini või isegi kaovad.

Jooga aitab hoolitseda lihaste ja liigeste eest. Venitus arendab paindlikkust ja elastsust lihastes. Paljud asanad parandavad liigeste tööd, mis aitab vältida ja ennetada paljusid haiguseid. Jooga aitab viia oma kehahoiak täiuslikkuseni. Tihti me ümardame reflektoorselt ülaselga, eriti kui töötame arvuti taga. Tulemuseks on rindkere kokkusurumine, küürusoleku tekkimine ja seejärel valu kaela- ja nimmepiirkonnas. Paljud asanad võimaldavad meil teha painutusi, ajada sirgu õlgu ja rindkeret. See on oluline, sest vastavalt õpetustele on sissevajunud rindkere ja longus õlad otsene tee depressioonini, painutamised aga avavad südame chakra – energiakeskuse, mis on seotud armastusega.

Samuti aitab jooga parandada seksuaalelu. Jooga ei ole otseselt seotud seksiga, kuid on võimeline lahendama mõningaid probleeme. Seoses istuva eluviisiga vereringe vaagna piirkonna elundites aeglustub, see viib sageli seksuaalelu häireteni ning mõnikord tõsiste günekoloogiliste haigusteni. Asendid, mis sunnivad alakeha töötama, mitte ainult ei vabasta seksuaalset energiat, vaid normaliseerivad vereringet vaagna piirkonna organites.

Jooga teeb  mitu aastat nooremaks. Tegelikult on jooga filosoofias vananemine loomulik protsess, millesse ei tohi sekkuda. Kuid praktika näitab, et jooga aitab noorem välja näha. Esiteks on see seotud ühtlase koormusega kõikidele lihasgruppidele. Teiseks pöörab jooga erilist tähelepanu liigeste paindlikkusele, tänu millele hakkavad liigesed vananemisel vähem valutama. Ja lõpuks, meditatsioon ja hingamistehnikad aitavad puhastada teadvust negatiivsetest kogemustest.

Lisaks aitab jooga võtta kaalust alla. Diafragmaalne hingamine toidab meie rakke hapnikuga, hapniku abil toimub rasvade ja liipidide põletamine ja jääkainete väljutamine. Asanad iseenesest ei ravi. Need on mõeldud selleks, et viia organism seisundisse, milles inimese enda seesmine tervendav jõud saab oma ülesannet ise täita (isereguleeruvad funktsioonid organismis). Ootan kõiki Hatha Jooga trenni!

Mida tuleks teada ja arvestada Teie trenni tulles?

Enne trenni tuleks kindlasti oma terviseprobleemidest või hirmudest rääkida. Kõik eelnev kehtib ka Aerial Yoga kohta. Kuigi treening  ise on teistsugune, on allikas üks. Aerial Yogas tehakse asanaid lina abil, mis on väga põnev ja teistmoodi kogemus!

08.11.15_21

Peab arvestama, et  harjumine mitte ainult iseendaga, vaid ka linaga, võtab natuke aega. Jooga ei ole kiire ja lihtne tegevus, aga arvan, et elu ongi õppimiseks ja kui saame olla hetkes, on kõik hästi!

08.11.15

Aerial Yoga on keelatud raseduse ajal, kõrgvererõhu ja silmaprobleemide korral, südamehaigetel, juhul, kui teil on song, operatsioonijärgsel perioodil (v.a. spetsiaalne individuaalne rehabilitatsiooniprogramm) ja peale botoksiprotseduure.

08.11.15_3

Igas joogas on 99% praktikat ja vaid 1% teooriat, tulge trenni ja proovige, katsetage, tunnetage ise!

Terase Spordikeskuse tunniplaani leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews