1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Spordikeskuses Virtus on elustamisaparaat
Spordikeskuses Virtus on elustamisaparaat

Spordikeskuses Virtus on elustamisaparaat

Spordikeskuses Virtus on elustamisaparaat  AED, millega elustatakse kannatanuid, keda on tabanud südame äkksurm.

SA Jõgeva Sport juhataja Aita Saksingu sõnul on spordikeskus Virtus üks Eesti kümnest suuremast spordirajatisest, mis Eesti Olümpiakomitee algatusel ja Eesti Kultuurkapitali rahastamisel sai endale elustamisaparaadi. “Elustamisaparaat  peab olema väga kiiresti  kättesaadav. Meil hoitakse seda administraatoriruumis, sest spordikeskuse lahtioleku ajal on administraator alati kohal,” ütles Aita Saksing. SA Jõgeva Sport juhiabi Maire Kure selgitas, et AED elustamisaparaat on abivahend kannatanu elustamiseks südame äkksurma korral. “Kõige efektiivsem viis süda uuesti rütmi saada on elektišokk, mille annab elustamisaparaat. Iga minutiga, mis jääb elektrišokini, langeb võimalus elustamiseks umbes kümme protsenti, ” märkis Maire Kure.

Maire Kure arvates peaks elustamisaparaadi käsitlemisega toime tulema igaüks, kes tunneb olulisemaid esmaabivõtteid. “Virtuses korraldati  aparaadi kasutamiseks kursused, kus osalesid mitmed SA Jõgeva Sport töötajad ja ka treenerid,” lasus juhiabi.

Aita Saksingu sõnul on elustamisaparaatide vajalikkust põhjendanud ka olümpiakoondise arst Mihklel Mardna, kes on öelnud, et pakkudes inimestele võimalusi kehalisteks treeninguteks, on oluline viia võimalikud terviseriskid miinimumini.

Virtus on Jõgevamaal praegu ainus spordirajatis, milles paikneb elustamisaparaat AED.

Head Uudised GoodNews