1. Avaleht
  2. Tervis
  3. SÜDAMENÄDAL! Linnavalitsuses toimus Südamepäev
SÜDAMENÄDAL! Linnavalitsuses toimus Südamepäev

SÜDAMENÄDAL! Linnavalitsuses toimus Südamepäev

Südamepäev TLV-s (1)Südamenädal, mida on Eestis regulaarselt tähistatud 1993. aastast, on muutunud nii oluliseks sündmuseks, et 2016. aastal viiakse Tallinnas läbi Südamekuud. Aprillikuus toimub Tallinnas südametervisele pühendatud liikumisüritusi. Täna linnakantseleis südamepäeva raames toimunud professor Margus Viigimaa loeng „Liikumine on elu ja südametervise alus!“ oli üks nendest.

Südamepäeva avanud Tallinna abilinnapea Merike Martinson ütles, et linnaosades ja -asutustes on südamenädalat tähistatud alati, sel aastal aga otsustati propageerida liikuvat eluviisi linnaametnike hulgas, kellel on istuv eluviis. „Endise arstina soovin nii oma kolleegidele kui ka kõikidele teistele mõnusaid tunde tervisespordi ja hobidega tegelemisel. Ilus kevadilm on parim aeg alustamiseks,“ sõnas abilinnapea. „Kaitskem Südamekuul üheskoos oma südant ja nautigem liikumisest tulevat jõudu, sest liikumine vabastab aju, tugevdab südant ja veresooni ning parandab enesetunnet.“

Südamepäev TLV-s (3)

Eestis väga tuntud südamearst Margus Viigimaa kinnitusel on regulaarne liikumine parim viis ennetada südamehaigustesse haigestumist. See vähendab lisaks südamehaigustele ka diabeedi, kõrgvererõhutõve, vähi ja varajase surma riski, langetab kolesterooli ja kehakaalu, vabastab stressist ja depressioonist, annab energiat, parandab und ja seksuaalelu.

„Eesti Kardioloogide Selts soovitab Euroopa juhistele toetudes, et terve täiskasvanu kehaline koormus peaks nädalas kestma vähemalt 2,5-5 tundi mõõdukal koormusel või 1-2,5 tundi intensiivsel koormusel. Seega pool tundi päevas kõndi igapäev annab lõviosa kehalise koormuse positiivsest toimest kätte,“ nentis Viigimaa.

Südamepäev TLV-s (2)

Loengule järgnes soovijatele riskitegurite määramine, kus mõõdeti linnaametnike vererõhu ja –suhkru ning kolesterooli taseme näitajaid ning vajadusel toimus koheselt lühike nõustamine Põhja-Eesti Regionaalhaigla südametervise linna kabineti medõe poolt.

Head Uudised GoodNews