1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Suuremas koguses puu- ja aedviljade söömine võib parandada vaimset enesetunnet kõigest kahe nädalaga
Suuremas koguses puu- ja aedviljade söömine võib parandada vaimset enesetunnet kõigest kahe nädalaga

Suuremas koguses puu- ja aedviljade söömine võib parandada vaimset enesetunnet kõigest kahe nädalaga

AvokaadoPuu- ja aedviljad on tervisliku dieedi olulised osad, kuid nende kasulik mõju ei piirdu ainult füüsiliselt parema tervisega. Uuringud näitavad, et suuremas koguses puu- ja aedviljade tarbimine võib parandada vaimset enesetunnet kõigest kahe nädalaga.

Uus-Meremaal asuva Otago Ülikooli Psühholoogia osakonna teadlased leidsid, et noored, kellele anti kahe nädala jooksul iga päev täiendavalt puu- ja aedvilju, sõid neid ka rohkem ja tundsid endas suurenenud motivatsiooni ja vitaalsust.

Uuring tehti 171 üliõpilase kohta, kes kõik olid vanuses 18 kuni 25 aastat ning kahe nädala jooksul jaotatud kolme erinevasse gruppi. Esimesse gruppi kuuluvad noored jätkasid oma tavapäraste söömisharjumustega. Teise gruppi kuuluvatele üliõpilastele anti iga päev kaks korda värskeid puu- ja aedvilju (porgandid, kiivid, õunad ja apelsinid). Kolmanda grupi noortele anti tasuta kuponge puu- ja aedviljade ostmiseks ja saadeti lisaks ka tekstisõnumeid meeldetuletusega puu- ja aedvilju tarbida.

Nii uurimisperioodi alguses kui ka lõpus tehti kõigile uuringus osalenud noortele psühholoogiline hinnang, millega mõõdeti meeleolu, vitaalsust, motivatsiooni, depressiooni ja ärevushäirete sümptomeid ning muid näitajad vaimse tervise ja heaolu hindamiseks.

Uuringutest selgus, et uurimisgrupp, kellel anti kahe nädala jooksul täiendavalt värskeid puu- ja aedvilju tarbis neid ka kõige rohkem ja selle grupi liikmed kogesid suurenenud vaimset heaolu. Eriti paranesid motivatsiooni ja vitaalsuse näitajad. Ülejäänud kahe grupi puhul ei täheldatud peale kahe nädalast perioodi vaimse tervise osas mingeid muutusi.

Ühegi uurimisgrupi puhul ei tähendatud vähenenud depressiooni või ärevushäireid. Enamus seniseid uuringuid, mis on otsinud seoseid söömisharjumuste ja depressiooni vahel, on olnud pikemaajalisemad, mistõttu võib eeldada, et kahe nädalane periood oli antud uuringu puhul depressiooni ja ärevushäirete osas positiivsete muutuste märkamiseks lihtsalt liiga lühike. Vaatamata sellele on teadlased veendunud, et noortele iga päev kätte viidud ja see läbi suurendatud puu- ja aedviljade tarbimisel on märkimisväärselt positiivsed mõjud noorte vaimsele enesetundele.

Uuringu tulemused avaldati hiljuti ajakirjas PLOS One.

USA Põllumajandusministeeriumi hinnangul peaks iga täiskasvanu tarbima päevas vähemalt kaks ühikut puuvilju ja kaks kuni kolm ühikut aedvilju. Ühiku all mõeldakse seejuures koguseid, mis on puuviljade puhul võrdsed poole greibi või ühe suure apelsiniga ning aedviljade puhul võrdsed ühe suure paprikaga. Tervisliku toitumise osana vähendab puu- ja aedviljade söömine märgatavalt ülekaalulisuse, diabeedi, südamehaiguste, insuldi ja mõnede vähi vormidesse haigestumise riske.

Artikli toob teieni ArtiaClinic  – ilukirurgia erakliinik Viimsis

Head Uudised GoodNews