1. Avaleht
  2. Tervis
  3. SYNLAB avas koroona teise laine leevendamiseks spetsiaalse veebilehe
SYNLAB avas koroona teise laine leevendamiseks spetsiaalse veebilehe

SYNLAB avas koroona teise laine leevendamiseks spetsiaalse veebilehe

Kevadel koos partneritega üle-eestilise koroonaviiruse avaliku testimisvõrgustiku käivitanud SYNLAB avalikustas täna spetsiaalse erilehe. Sellega soovitakse leevendada viiruse teist lainet jagades kodanikele ja tööandjatele nii eesti kui ka vene keeles ennetavat infot, kuidas vajadusel lihtsalt ja kiirelt koroonaviiruse suhtes testida.

Koroonatestimine.ee lehele on koondatud teave ja juhised patsientidele, arstidele ja tööandjatele. Samuti info saatekirjaga, tasuta ja tasulise ning riskiriikidest saabujate ja piiriülese testimise võimaluste kohta. Lihtsalt ja kiirelt aitab sobiva koha proovivõtuks leida kaart testimispunktidega.

Leht annab teaduspõhise ülevaate erinevatest testimismeetoditest, viirusest ja haigusest, aga ka laboriprotsessist, tulemuse selgumise kiirusest, erinevatest abitelefonidest jpm. Avaliku testimise koostööpartneri Medicum abiga ilmub koduleht ka vene keeles.

Uuel veebilehel saavad koroonaviiruse testi saatekirjaga inimesed endale ise broneerida proovi andmiseks aja, sest sinna on sisse ehitatud rakendus, mille Medicum ja SYNLAB tõid avalikkuse ette testimise lihtsustamiseks juba 30. septembril. Tänu sellele ei pea aja broneerimiseks ootama testimiskeskuse kõnet. Kahe nädalaga on uut iseregistreerimise võimalust kasutanud juba ligi 4000 inimest ehk 17% kõigist, kes on saanud perearsti saatekirja. Tänu Medicumi ja SYNLABi loodud ise broneerimise süsteemile helistab testimise kõnekeskus nüüd kiiremini kõigile neile, kes ise veebis broneeringut mingil põhjusel teha ei saa ja ka need inimesed pääsevad kiiremini testima.

SYNLAB Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp: “Ehkki paari viimase päeva testide tulemused näitavad viiruse langustendentsi, oleks ennatlik arvata, et koroona teine laine vaibub lõplikult. Arvestades, et me liigume järjest lähemale külmetushaiguste kõrgperioodile, ei ole teise viiruslaine tipphetk tõenäoliselt veel kätte jõudnud. Samal ajal on tekkinud mitmeid testimisega seotud müüte, mis raskendavad viiruse peatamist. Seetõttu on oluline pingutada just praegu selle nimel, et testimise kohta leviks õige info ning inimeste ja ettevõtjate jaoks oleks kõik vajalikud sammud lihtsalt leitavad, et testimine oleks kõigi jaoks võimalikult arusaadav ja kiire.“

SYNLABi jaoks on uus erileht ja tasuta mobiilirakendus võimalus anda veel ekstrapanus selle nimel, et koostöös kodanikega leevendada viiruse levikut ja teha kõik selleks, et avalikkusele jõuaks usaldusväärne ja teaduspõhine info. „Me tahame, et inimesed oleksid asjakohaselt informeeritud, teaksid igat sammu ette ja saaksid vajadusel testimist tänu e-teenustele lihtsustada. Selle lahenduse eesmärk on kiirem ja sujuvam koroonatestimine, mis on kriitilise tähtsusega viiruse leviku takistamiseks, ettevõtjatele äride tegevuses hoidmiseks ja vajadusel reisimiseks,“ selgitas Aamisepp.

6 kõige olulisemat testimisega seotud tähelepanekut:

1. Helista oma perearstile!

2. Kui perearst otsustab testimise vajalikuks, edastab ta digitaalse saatekirja laboriinfosüsteemi. See järel oota aja broneerimiseks kõne avaliku testimise kõnekeskuselt (Medicum/SYNLAB) või broneeri ise aeg siin, alamkataloogis Patsiendile.

3. Testima tule üksi ja õigel kellaajal, et vältida järjekordi. Eelregistreerimata proove ei võeta.

4. Võta kaasa isikut tõendav dokument!

5. Vastus edastatakse laborist 24-48 h jooksul DigiLugu keskkonda.

6. Positiivse tulemuse korral sulle helistatakse. Püsi kodus, järgi antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi helistades 112.

Kaheksa erameditsiini asutuse ja kolme riigihaigla koostöös tänavu märtsis loodud avaliku testimise organisatsiooni eesmärk on koguda saatekirjadega inimestelt koroonaproove üle Eesti selleks loodud avalikes testimispunktides ja väljastada neile usaldusväärne laboritulemus. Avaliku testimise organisatsiooni kuuluvad Qvalitas Arstikeskus, Kuressaare Haigla, Ida-Viru Keskhaigla, Hiiumaa Haigla, Corrigo tervisekeskus, Fertilitas, Alre, Eldred Medical, Confido Meditsiinikeskus, Medicum Tervishoiuteenused ja SYNLAB Eesti. Igapäevast koostööd tehakse Eesti Vabariigi Valitsuse, Sotsiaalministeeriumi, Terviseameti, Eesti Perearstide Seltsi ja Häirekeskuse 1247 infoliiniga.

Täna kl 12 annab SYNLABi juhatuse esimees pressikonverentsil ka ülevaate kui kiiresti saab testima, millal valmivad tulemused, kui paljud on kasutanud e-broneerimise süsteemi, mis on järgmised sammud Ida-Virumaal ja nii edasi.

Head Uudised GoodNews