1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. TAIMNE TOIT I Eesti tippkokad: toidulaud peab olema taimsem
TAIMNE TOIT I Eesti tippkokad: toidulaud peab olema taimsem

TAIMNE TOIT I Eesti tippkokad: toidulaud peab olema taimsem

Eesti tippkokad Aldur Soosalu, Roman Zaštšerinski, Cätlyn Priks, Alar Aksalu ja Mikk Valtna on tuntud igale toidu- ja restoranihuvilisele. Mis neid ühendab? Tänasest alates koostööprojekt Chefs for Change – algatus, milles osalevad kokad usuvad, et taimsem toidulaud on oluline samm parema tuleviku suunas.

Koostöös Santa Mariaga 17. novembril avalikuks saanud Taimse Teisipäeva algatatud projekt Chefs for Change ühendab kokkasid, kes püüdlevad üheskoos muutuste poole meie toitumises. Nimelt näitavad erinevad uuringud, et eestlased söövad ligi kolm korda rohkem liha, kui on tervislik. Teadlikkus probleemist on aga madal. Uus algatus annabki hääle tuntud kokkadele, kes küll valmistavad oma köökides ka liha, kuid kelle menüüdes ja kodudes on taimne toit suure au sees.

Restorani Mantel & Korsten peakokk Roman Zaštšerinski otsus osaleda Chefs for Change projektis oli kannustatud tundest, et see võimaldab lisaks seni toiduvaldkonnas saavutatule veelgi maailma muuta. „Taimetoidud, mis minu restorani menüüsse said lisatud, osutusid külastajate seas tõelisteks hittideks. Need toidud tulid väga põnevad ja nii me hakkasimegi aina rohkem taimseid roogasid pakkuma,“ sõnas Zaštšerinski.

2019. aastal aasta koka tiitliga pärjatud Cätlyn Priks eelistab oma kodus taimset toitu. „Viimastel aastatel on inimestel tekkinud taimse toidu vastu märgatavalt suurem huvi. Chefs for Change’i saadikuks otsustasin kokana hakata selleks, et näidata inimestele veelgi, kui põnev ja maitsev taimetoit võib olla,“ tõdes Priks.

Projekt ootab lahkelt liituma kokkasid, kel samuti huvi taimse kokakunsti vastu. „Taimne toit ei ole enam ammu vaid taimetoitlaste pärusmaa – kokkade algatusega soovime edastada sõnumi, et me kõik võiksime oma menüüs taimse toidu osakaalu tuntavalt suurendada,“ rõhutas Chefs for Change’i koordinaator Ele-Liis Pintman. „Heaks esimeseks sammuks on minna ja proovida, milliseid taimseid hõrgutisi meie kokad ise oma restoranides pakuvad: Restoran Ö, Restoran Kaks Kokka, Restoran Mantel ja Korsten, Restoran Moon, Restoran Kolm Sibulat, Restoran Von Krahli Aed,“ sõnas Pintman.

Head Uudised GoodNews