1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Taimne toit sai esimese Michelini tärni
Taimne toit sai esimese Michelini tärni

Taimne toit sai esimese Michelini tärni

Prantsusmaa on riik, kust on pärit mitmed klassikalised road ja hõrgud delikatessid nagu boeuf bourguignon, coq au vin ja foie gras. Hiljuti lisandus aga maailma toidukultuuri juhtriigi kaardile esimene Michelini tärniga pärjatud taimetoitu pakkuv restoran.

Taimseid valikuid leiab Prantsusmaal üha enam – alates 2018. aastast kehtib seadus, mis kohustab koole pakkuma taimset lõunat vähemalt ühel päeval nädalas.

Selles valguses ei olegi üllatav, et möödunud nädalal pärjati Michelini tärniga Bordeaux’ linna lähedal asuvat restorani, kus pakutakse ainult taimseid roogasid. Restorani nimi on ONA, mis tähistab prantsuse keeles loomavaba päritolu (origine non-animale). Ka nende 7-käiguline menüü ei sisalda liha. Restorani omanik ja peakokk Claire Vallée tahab oma taimsema lähenemisega tõsta inimeste teadlikkust, lükata ümber levinud klišeesid ja eelarvamusi. Ta usub, et tulevikuköögi keskmeks on inimeste, looduse ja loomade austamine.

Üha rohkem on kokkasid, kes avastavad taimse toidu rikkaliku maailma ning on võtnud endale eesmärgi seda ka teistega jagada. Rahvusvaheline projekt Chefs for Change, mida veab eest rahvatervise kampaania Taimne Teisipäev, on üks näide sellest, kuidas kokad ehitavad üles kogukonda, mis julgustaks ja inspireeriks laiendama oma teadmisi taimsest köögist. Eesti kokkadest on projektiga liitunud muuhulgas Aldur Soosalu (Restoranid Ö ja Kaks Kokka), Cätlyn Priks (Aasta Kokk 2019) ja Roman Zaštšerinski (Restoranid Mantel ja Korsten, Moon ning Kolm Sibulat).

Head Uudised GoodNews