Avaleht Toitumine Taimse Teisipäeva kolm retsepti ülestõusmispühadeks: munavõi, tofu-juustukook, pasha
Taimse Teisipäeva kolm retsepti ülestõusmispühadeks: munavõi, tofu-juustukook, pasha

Taimse Teisipäeva kolm retsepti ülestõusmispühadeks: munavõi, tofu-juustukook, pasha

Ülestõusmispühade ajal on tavaks teha erinevaid toite munadest ja kohupiimast. Oled Sa aga proovinud täiesti taimset juustukooki, pashat või “munamääret”? Nendes toitudes kohtuvad kõige paremal kujul vana ja uus: tuttavlikud ja nostalgilised maitsed, aga uuenduslikus, imemaitsvas kuues. Taimne Teisipäev jagab kolme retsepti, mille abil katta tänavune ülestõusmispühade laud taimselt, tervislikult ja imemaitsvalt.

Taimne “munavõi”

Tavalise munavõi asemel lase end positiivselt üllatada hoopis selle taimsel versioonil.

1 pakk tofut
½ tassi taimset majoneesi
1 spl sinepit
⅓ tl musta soola
50 g rohelist sibulat
näpuotsatäis pipart

1. Pane tofu kaussi ja purusta see kahvliga.

2. Lisa taimne majonees, sinep ja must sool. Sega läbi.

3. Raputa peale rohelist sibulat ja pipart.

4. Määri leivale.

Taimne munavõi

Taimne pasha

Kevadpühade laual on ikka tavaliselt ka pasha. Naudi see aasta hoopis maitsvat pashat taimses versioonis.

Tofukreem:

300 g Bon Soya naturaalset pehmete tofut
3-4 spl sidrunimahla
3-4 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola

Pashakreem:

2 dl taimset vahukoort (nt Planti kaerakoor, sobib ka ühe purgi kookoskreemi tahke osa)
3 spl margariini/võid
3 spl suhkrut
1 apelsini riivitud koor
2 spl sidrunimahla
täidiseks rosinad, sukaad, kuivatatud ploomid, aprikoosid, marmelaad, pähklid vms

1. Kõigepealt valmista tofukreem: blenderda kõik koostisosad ühtlases sametiseks kreemiks. Lase tunnike-kaks külmikus maitseid endasse imeda.

2. Mikserda kokku kõik pashakreemi koostisosad, seejärel sega-mikserda juurde ka tofukreem. Maitse: lisa suhkrut, kui soovid magusamat pashat või sidrunimahla, kui eelistad hapukamat. Pea meeles, et kreem tõmbab maitseid korralikult sisse alles mitu tundi hiljem kapis nõrgudes, seega maitsesta julgelt.

3. Vooderda sõela sisemine osa marliga. Tõsta kreem marlisse ja silu ühtlaseks.

4. Aseta sõel suurema kausi kohale, vooderda sõelapealne osa marliga nii, et saad sellele asetada midagi rasket, nt purke või pott, et kogu vedelik saaks välja niriseda.

5. Aseta kauss ööseks külma.

6. Järgmisel päeval tõsta kauss külmast ja haruta marli sõela pealt lahti. Jälgi, et kogu sõelapealne oleks marlist vaba, et järgmine samm probleemideta õnnestuks.

7. Kata sõel taldrikuga ja keera taldrik kiire liigutusega ümber, kummutades sõelasisu taldrikule.

8. Eemalda sõel ja haruta marli pasha pealt ettevaatlikult ära.

9. Lisa kaunistuseks marju, marmelaadi, suhkrustatud puuvilju, kompotti vms.

Taimne pasha

Tofu-juustukook

Kevadisele pühadelauale sobib imehästi see kerge, õhuline ja keelt alla viiv toorjuustukoogi taimne versioon.

Koogipõhi:

200 g Digestive’it või muid küpsiseid
30 g kaerahelbeid
2 spl kookoshelbeid
2 spl kookosõli või taimset margariini

Tofumass:

650 g maitsestamata tofut
300 g maitsestamata sojajogurtit (või muu taimne jogurt)
4 spl maisitärklist
4 tl vaniljesuhkrut
80 g suhkrut
4 spl agaavisiirupit
2 tl küpsetuspulbrit
2 spl sidrunimahla
2 tl riivitud sidrunikoort
soovi korral 1 spl maitsepärmi

Marjakaste:

130 g külmutatud või värskeid marju
3 spl suhkrut
2 tl sidrunimahla

1. Sulata kookosõli või margariin ja purusta köögikombainis küpsised, kaerahelbed, kookoshelbed ja sulatatud taimne rasv.

2. Kata lahtikäiv 20 cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsisemass vormi põhja nii, et see kataks ühtlaselt põhja ja ulatuks veidi servast üles. Küpseta koogipõhja 190°C ahjus 12 minutit.

3. Pane kõik tofumassi ained blenderisse või köögikombaini ja blenderda segu siidiseks massiks.

4. Vala segu koogipõhja peale ja küpseta ahjus 40 minutit 180°C juures.

5. Lase koogil pool tundi jahtuda ja eemalda ettevaatlikult vormist.

6. Koogi jahtumist oodates valmista marjakaste: kuumuta potis marjad ja suhkur umbes 5 minutit, suru kahvliga marjad katki, lisa sidrunimahl ja kuumuta veel 2 min.

7. Serveeri kook marjakastmega ja naudi!