1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. TAIMSE TEISIPÄEVA RETSEPT I Jaanipäeva suitsune sojašašlõkk
TAIMSE TEISIPÄEVA RETSEPT I Jaanipäeva suitsune sojašašlõkk

TAIMSE TEISIPÄEVA RETSEPT I Jaanipäeva suitsune sojašašlõkk

Taimne jaanilaud ei tähenda, et traditsiooniline grillpidu peaks ära jääma. Taimetoidud võimaldavad jaanilaua hoopis mitmekülgsemaks muuta.

Lihatoodete liigtarbimine on seotud mitmete tõsiste terviseriskidega, sealhulgas on kõrgem risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse. Lihatoodete asendamine aeg-ajalt taimsega ei tähenda taimetoitlaseks hakkamist.

Taimetoit, värsked puu- ja köögiviljad ning lihaalternatiivid tagavad kergema enesetunde, kuna on organismile lihtsamini seeditavad. Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt peaks lihatooted moodustama väga väikese osa toidulauast võrreldes taimsega: täiskasvanud naise päevane soovituslik lihakogus on pooleteise tikutoosi ja meestel kahe tikutoosi jagu hakklihakotlette.

Taimse Teisipäeva suitsune šašlõkk

1 pakk kuivatatud sojakotlette
1 pudel Santa Maria BBQ kastet
3 spl oliiviõli
5 tl tšillipulbrit
5 spl teravat tšillikastet
2 spl sojakastet
ühe laimi mahl
meelepäraseid ürte, pipart ja soola

Pane sojakotletid soolaga maitsestatud vette keema umbes 20 minutiks, kuni kotletid on pinnale kerkinud ja pehmed. Jäta kotletid sõelale kurnama ja jahtuma. Pigista igast kotletist välja võimalikult palju vett. Sega kokku marinaadi koostisosad. Arvesta, et kotletid tõmbavad maitseid väga hästi sisse ja seetõttu peaks marinaad maitsema väga vürtsiselt, suitsuselt ja intensiivselt.

Kalla kotletid suletavasse anumasse ja vala üle marinaad. Raputa anumat hoolega, et kõik kotletid saaksid kaetud. Jäta anum külmikusse vähemalt üheks ööpäevaks marineerima. Grilli või prae pannil kotletid mõlemalt poolt krõbedaks.

Head Uudised GoodNews