1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TALISUPLUS? BRRR!? Jõutreener Roman Gritsanjuk on jääauguga sinasõber
TALISUPLUS? BRRR!? Jõutreener Roman Gritsanjuk on jääauguga sinasõber

TALISUPLUS? BRRR!? Jõutreener Roman Gritsanjuk on jääauguga sinasõber

Roman GritsanjukTerase Spordikeskuse treener Roman Gritsanjuk sattus sõjaväe päevil kevadises jões ujuma ja jahedast veest jäi talle hea mälestus. Mõne aja eest Pirita taliujumiskeskusesse sattudes otsustas ta selle jäise tegevusega uuesti tegelema hakata.

Kuna Romanist on saanud sellise enesekarastamise viisi suur austaja, jagab ta lugejatele veidi omapoolseid soovitusi.

Kuidas tekkis idee hakata talisuplusega tegelema? 

Eelmise aasta novembris sain ühe oma kolleegi käest teada, et Pirital asub Taliujumiskeskus, kus on olemas kõik tingimused mugavaks karastamiseks: jõgi, redel vette, saun ja riietusruum. Läksime koos töökaaslastega asja uurima ning sellest ajast käime kord nädalas, reeglina pühapäeviti, suplemas Pirita jões. Minul on olnud sõjaväe ajal 14 aastat tagasi kahenädalane suplemiskogemus aprillikuises jões. Tollest ajast jäid head mälestused ning tahtsin neid värskendada.

Milline tunne tekib inimesel siis, kui ta hüppab päris esimest korda jääkülma vette? 

Tegelikult vette hüpata ei tohi, samuti ei soovitata peaga külma vee alla minna, kuna stress kehale on siis  suurem.  On hea, kui on olemas trepp, millega saab rahulikult jõkke laskuda ning vaikselt tunnetada kõiki külma vee mõnusid. Ausalt öeldes, esimest korda proovides, kui jalad puudutasid vett, siis ma mõtlesin  “miks ma seda teen?”, vees hingata oli väga raske ja kramplik ning paarisekundilise vees viibimise järel jooksin sealt kiiresti välja ja sauna, kus sain soojaks ning targemaks. Taliujumiskeskuses alati olemas püsitegijad, mõned nendest tegelevad ka taliujumisega nagu spordiga, käivad rahvusvahelistel võistlustel ning jagavad kogemusi. Kui läksin pärast sauna vette uute teadmistega, teist ja kolmandat korda, siis oli juba palju kergem ning suutsin viibida vees juba kuni pool minutit.

Roman Gritsanjuk2

Kas välja tulles peaks kindlasti kuhugi sooja kohta, näiteks sauna, minema? 

Jah, kindlasti, keha temperatuuri peab vaikselt taastama. 5 meetri kaugusel veest on selleks taliujumiskeskuse ruum saunaga, kus temperatuur on umbes 50 kraadi, mis on tervise jaoks parem, kui et minna kohe väga kuuma sauna. Seal saab vaikselt soojaks, lisaks toimib väga hästi jäsemete hõõrumine rätikuga või kätega, ning soovi korral võib siis uuesti vette minna. Mõned rohkem karastatud inimesed saavad soojaks ka saunata, nad kuivatavad ennast korralikult ja hõõruvad rätikuga, et vereringe kiiremaks teha. Talisuplus on minu arvates täiesti mõnus ajaviide, karastada ennast parema tervise nimel, näha ja suhelda väga erinevate inimestega, keda ühendab sama aktiivsusala ja muidugi, väga positiivne on see, et pärast kogu protseduuri lähed sealt minema värskena, täiesti hea tujuga, nagu peale head trenni. Päris lõpetuseks on tõeline nauding ingveritee meega!

Roman Gritsanjuk3

Kui kaua suudab inimene alguses vees olla ja kaua siis, kui aastatepikkune kogemus on juba olemas? 

See on ikkagi väga individuaalne. Mina hakkasin käima taliujumiskeskuses nii, et ühe külastuse ajal kolm korda vette ja siis kolm korda sauna. Esimesel korral see oli 2, 15, ja 30 sekundit 3,5-kraadises vees. Nüüd olen 10 nädalat käinud ja 10-kordnekogemus on olemas. Vesi oli viimasel korral 0,2 kraadi ning ma sain olla vees ja ujuda 10, 30 ja 30 sekundit korraga. Muidugi, vaadates inimesi, kes teevad taliujumist juba kaua, siis arenguruumi on piisavalt. Mõned on jäises vees 3 ja 6 minutit. Kui rääkida meie proffidest, siis siinsamas taliujumiskeskuses Pirital saab näha meie 4-kordset maailma tšempioni Henri Kaarmat, kelle ujumistulemus 2400 meetri distantsis 0,1-0,2-kraadises vees oli näiteks 47 minutit.

Roman Gritsanjuk4

Mida peab teadma inimene, kes proovib talisuplust esimest korda?

Ma arvan, et eelkõige tervisesporti tehes peab rõhku panema oma enesetundele, mitte kohe proovima saavutada maksimumaega külmas vees viibimisel. Iga asja peab alustama madalamalt käigult ja siis edasi minema. Miks? Siin saan ma rääkida oma kogemusest. Sõjaväe ajal olime me talvel tihti metsades ning 2 nädala jooksul aprilli alguses sai suplemine külmas jões järele proovitud. Sellest ajast on jäänud meelde, et pärast neid enda karastamisi ei olnud ma järgmise aasta talvel kordagi haige ning ei kasutanud enam väga pakse riideid, sest mu kehal ei olnud enam külm.  Nii et omast kogemusest võin kinnitada, et karastamisega muutuvad inimesed haigustele immuunsemaks, sest meie keha kohaneb välitingimustega. Ja kui ta tunnetab pidevalt ärritajat, antud juhul külma, siis ta teeb ennast sellele vastupidavamaks. Muidugi on eelkõige tähtis inimese tervis. Näiteks põetav ateroskleroos, reuma, kõrge vererõhk, muud kroonilised tõved võivad olla keelu märgiks ja kui inimene ei ole kindel oma tervises, siis peaks ta kindlasti oma arstilt nõu küsima. Nagu iga uue alustamisega meie elus, nii on ka taliujumisega — alustada on vaja vaikselt. Oht tekib siis, kui inimene tahab näidata, et ta on kõva pähkel ja ta kiirustab. Kuna eesmärgiks on teha tervisele head, siis tunnetage oma keha. Esimest korda võiks tulla ja proovida olla vees mõne sekundi, keskenduda rahulikule hingamisele, pärast saunas tunnetada, kas on soovi veel kord vette minna või esimesest korraks piisab ja nii edasi, vaikselt suurendades vees viibimise aega, kui seda tahad.

Roman Gritsanjuk5

Mida on teile andnud talisuplusega tegelemine?

Talisuplemine annab mulle hea enesetunde, mõnes mõttes võtab vaimsed pingeid maha, samal ajal panen ennast proovile ja teen ära. Mida veel panin tähele, et mu alaselg, mis ei kannata külma, on nüüd parem ning teeb tunduvalt vähem muret.

Roman Gritsanjuk7

Kellele te soovitaksite talisuplusega tegelemist? 

Talisuplemist soovitaksin inimestele, kellel on huvi selle ekstreemse tegevuse vastu. Tean kindlalt, et aktiivsed inimesed, kes harrastavad mitmeid erinevaid spordialasid, leiavad endale siin ka mõnusa väljakutse. Minu arust võib seda meie kliimas harrastada küll — kindlasti tuleb kasuks!

Roman Gritsanjuk8

Kas jääaugus käimisest võib saada omamoodi sõltuvus?

Iga mõnus, lõbus, antud juhul ka seltskondlik ajaviide, mida lisaks toetab pingutamine parema tervise nimel, võib saada heaks sõltuvuseks. Peaasi on saada häid emotsioone oma tegevustest!

Head Uudised GoodNews