1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Tallinna eelarve pöörab täiendavat tähelepanu vaimsele tervisele
Tallinna eelarve pöörab täiendavat tähelepanu vaimsele tervisele

Tallinna eelarve pöörab täiendavat tähelepanu vaimsele tervisele

Tallinna järgmise aasta sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna eelarves on täiendavat tähelepanu pööratud vaimse tervise probleeme ennetavate ja leevendavate teenustele.

„Seoses koroonakriisiga vajab erilist tähelepanu vaimse tervise probleemide ennetamine ja leevendamine. Seetõttu parandame järgmisel aastal selle valdkonna teenuste kättesaadavust. Sealhulgas nägime ette vaimse tervise probleemide või muude eluraskustega 12–24-aastaste noorte tugi- ja arenguprogrammile ette lisaraha 460 000 eurot, et toetada raskustest ülesaamist ja arengut kooli, töö ja vaba aja sisustamise kaudu. Seda uut algatust piloteerisime Tallinnas edukalt tänavu ja tuleval aastal saame tuge pakkuda vähemalt 150 noorele,“ ütles abilinnapea Betina Beškina. „Samuti parandame kättesaadavust ka teistel teenustel, mille järele on vajadused suurenenud.“

Linna 2022. aasta eelarves on aastaks ette nähtud 115 000 eurot kuni 12-aastaste laste koduarsti projektile ehk koduvisiitideks, mis tagavad nädalavahetustel ja riiklikel pühadel arstiabi kättesaadavuse lastele.

Selleks, et lapsed ja lapsevanemad saaksid võimalikult kiiresti abi erinevate peret toetavate teenuste toel, on 2022. aasta linnaeelarves täiendavalt 240 000 eurot. Sellega on kavas parandada nii laste psühholoogilise abi kui ka lastega perede psühholoogilise nõustamise ja teraapiate kättesaadavust ning ennetada lähisuhtevägivalda võimalikult varases järgus.

Psühholoogilise nõustamise kättesaadavuse tagamiseks traumaatilise sündmuse või õnnetusjuhtumi järel ja abi andmiseks igapäevaelu kriisiga toimetulekuks on eelarves aastaks kriisiabi tarbeks ette nähtud lisaraha 60 000 eurot. Kriisiabi on mõeldud ka sotsiaal- ja tervishoiu spetsialistidele, kellele on langenud eriti suur koormus seoses koroonakriisiga.

Sotsiaaltranspordiks puuetega inimestele on järgmise aasta eelarves ette nähtud 2,6 miljonit eurot. Sellega tagatakse 1670 inimesele pidev juurdepääs tööle, õppe- või hoolekandeasutusse ning teistele avalikele teenustele ning taksoveoteenus 1762 inimesele, kes puude tõttu ei saa kasutada isiklikku või ühissõidukit.

Isikliku abistaja teenuse mahu kasvatamiseks ja isiklike abistajate tunnitasu tõusuks on 2022. aasta eelarves lisavahendeid 119 000 eurot, millega kasvab isikliku abistaja teenuse rahastamine 804 000 eurole. Isikliku abistaja teenust saab ligi 200 Tallinna elanikku, kes vajavad abi igapäevaelu tegevustes. Tunnitasu tõus muudab lihtsamaks uute abistajate leidmise.

Suurim investeering tervishoidu järgmisel aastal on 13,5 miljonit eurot Tallinna Haigla rajamist ette valmistavatele töödele. Haigla projekteerimisega alustati tänavu ning põhiprojekt on kavandatud valmima 2024. aasta alguses. Tallinna haigla projekteerivad ühistööna Itaalia ettevõtted ATIproject ja 3TI Progetti. Tänavu juunis kehtestas linnavolikogu Tallinna haigla detailplaneeringu, valminud on ka meditsiinitehnoloogia eelprojekt. Investeeringust on 2,2 miljonit eurot kavandatud linna eelarvest ja 11,3 miljonit eurot Euroopa Liidu toetuse arvel. Lisaks panustab linn Tallinna Haigla tegevuskulude katteks 1,2 miljonit eurot.

Uus hoone on kavandatud Käo Tugikeskuse Pae keskusele, kus pakutakse teenuseid raske või sügava intellekti- ning liitpuudega täiskasvanud teenusekasutajatele. 2022. aasta eelarves on selle projekteerimiseks planeeritud 300 000 eurot ja eelarvestrateegiaga aastateks 2022–2025 ehituse kogumaksumuseks 5 miljonit eurot. Ajakohased ja loogilise ülesehitusega arhitektuurilahendused võimaldavad luua terviklahendusi ligipääsetava keskkonna loomiseks, rajades vajadustele vastavad rühmaruumid ja teraapiaruumid, nii et saab kasutusele võtta tänapäevased hooldus- ja teraapiavahendid. Praegu tegutseb keskus 1985. aastal rajatud amortiseerunud lasteaiahoones. 

Samuti on kavas ehitada Tallinna Laste Turvakeskusele kaks uut maja aadressile Rivi 3, mille projekteerimiseks on 2022. aastal kavandatud 240 000 eurot ja eelarvestrateegias aastateks 2022–2025 ehituse kogumaksumuseks 3 miljonit. Sellega on kavas rajada uus laste turvakoduhoone, mis parandaks teenuse kvaliteeti ja olmetingimusi ning võimaldaks turvakeskusse luua juurde vajalikud kohad 6–10 lapsele. Samuti on samale aadressile kavas rajada 12 kohta käitumis- ja sõltuvusprobleemidega lastele, kelle puudub toetav pere. See võimaldaks pakkuda turvalist ja toetavat keskkonda 6–12 kuu jooksul lastele ja noortele, keda psühhiaatriakliinikud saavad abistada 1–2 nädalat.

Lähematel aastatel on kavas parandada Tallinna Perekeskuse maja üldseisukorda ja ehitada välja pööning aadressil Asula 11. Selleks on 2022. aasta eelarves projekteerimiseks planeeritud 200 000 eurot ja eelarvestrateegias aastateks 2022–2025 renoveerimistöödele kokku 1,8 miljonit eurot. Tallinna Perekeskus koondab ühe katuse alla lastega peredele mõeldud linna teenused, sealhulgas psühholoogiline nõustamise, et pakkuda riskis olevatele peredele kättesaadavamat abi.

Tallinna Lastekodu miljööteraapiakodu jaoks on kavas ehitada moodulmaja, mis pakuks kuuele käitumishäiretega lapsele elukohta, et tagada keerulise käitumisega noortele, kes vajavad rohkem privaatsust, toetavam elukeskkond. Selle tarbeks on eelarves ette nähtud 350 000 eurot. Samuti on eelarves kavandatud 580 000 eurot 12 kohaga uute peremajade tarbeks aadressil Künnapuu 116.

Head Uudised GoodNews