1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TALLINNA KULTUURIKATLAS! Õdede päeval räägitakse muutustega kohanemisest ja multikultuursusest
TALLINNA KULTUURIKATLAS! Õdede päeval räägitakse muutustega kohanemisest ja multikultuursusest

TALLINNA KULTUURIKATLAS! Õdede päeval räägitakse muutustega kohanemisest ja multikultuursusest

Eesti Õdede LiitTäna algusega kell 10 toimub Tallinnas Kultuurikatlas (Põhja pst 27a) rahvusvahelisele õdede päevale pühendatud konverents, mis keskendub õendusabi paindlikkusele ja kohanemisele muutustega. Tänavune rahvusvaheline õdede päev on pühendatud paindlikule tervishoiusüsteemile, mis suudaks kiiresti kriiside ja muutustega kohaneda.

„Kriisikolletest lähtuv sõjapõgenike laine on ajendanud Rahvusvahelist Õdede Nõukogu otsima lahendusi, kuidas aidata kõige haavatavamat inimeste rühma, kelleks on lisaks põgenikele lapsed, eakad ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed. Nii nagu inimesed ületavad riigipiire, teevad seda ka haigused ja tekivad ootamatud kriitilised olukorrad, milleks me peame valmis olema,” ütles Eesti Õdede Liidu juhatuse liige Gerli Liivet.

Õdede päeva konverents Tallinnas käsitleb samuti Rahvusvahelise Õdede Nõukogu osundatud teemasid Eesti aspektist. Rändest, kultuurilisest ja religioossest mitmekesisusest ning väljakutsetest tervishoiule räägib Siseministeeriumi usuasjade osakonna nõunik Ringo Ringvee. Oma kogemusi vabatahtlikuna Ghanas töötamisest jagab SA TÜ Kliinikumi Anestesioloogia ja intensiivravikliiniku õde Maarja Kuslapuu. Eesti tervishoiusüsteemi valmisolekust hädaolukordadeks peab ettekande Abertson OÜ jurist Kristi Nero. Paindlikkusest tulenevast tervislikust töökeskkonnast kiirabitöös räägib SA Tartu Kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets. Multikultuursuse probleemidest ja võimalustest õendusabis peab ettekande Citomed OÜ juhatuse liige Mikk Tarraste.

Rahvusvahelise Õdede Nõukogu õdede päeva pöördumises seisab, et kohanemisvõime raskuspunkt lasub tervishoiu esmatasandil. Patsientidega enim kokku puutuvad pereõed peavad olema kursis muutustega, pakkuma terviseedenduslikku infot kõigile erinevatele rühmadele ja tegelema kõige haavatavamate rühmadega. Õdede väljakutse on viia tervisedendusega fookuse haigustelt rahva tervisele.

Rahvusvaheline Õdede Nõukogu nendib oma läkituses, et uuringute järgi on õed üha olulisemal kohal multidistsiplinaarses meekonnas ja õdede rolli suurenemine parandab ka tervishoiu süsteemi toimimist tervikuna.

Head Uudised GoodNews